Bli mer än en soldat - bli fältkock | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Bli mer än en soldat - bli fältkock

En fältkock är hjälte i skogen eftersom ingen soldat marscherar på tom mage. Ett varmt vällagat, näringsriktigt mål mat är alltid uppskattat och som fältkock är det du som levererar det.

Ditt kök består av en kokvagn där du lagar upp till 350 portioner mat tre gånger om dagen till Hemvärnets soldater tillsammans med din kokgrupp. Din arbetsplats kan vara var som helst, till och med i en skogsdunge.

Du jobbar tajt med övriga fyra kockar i din kokgrupp för att leverera mat i rätt tid. För att lyckas krävs bra kommunikation och tydlig planering.

Läs mer om utbildningen och anmäl ditt intresse

Scrolla vidare för att läsa vad fältkockar säger om sin befattning...

"Det är högljutt, svettigt, tungt och stressigt – och jätteroligt!"

Genom att bli fältkock får Jessica kombinera sitt matintresse och samhällsengagemang. Laga mat till hundratals hungriga människor, utomhus och utan tillgång till kyl eller frys? Det är den typen av utmaningar som lockar Jessica Svensson.
Följ Jessica genom utbildningen:

 

En fältkock behöver gilla att vara ute i skog och mark och att hålla ordning och reda. Ditt kök, kokvagnen, där du primärt lagar mat genom ånga, ställs upp i närheten av ditt Hemvärnsförband. Du jobbar i ett lag på fyra kockar och en chef där ni tillsammass är ansvariga för att leverera maten till den tid som är sagd. Ofta kommer soldaterna till en utspisningsplats vid koket för att äta men mat paketeras också och skickas ut till där soldaterna är. Oavsett var maten serveras är det viktigt med hygien i förvaring, förberedelse, lagning och till soldatens mage. I det ligger att säkerställa att maten håller en viss temperatur när soldaten äter den. 

Efter att du tjänstgjort som fältkock några år kan du vidareutbilda dig till kokgruppchef och instruktör.

 

 

Jessica Thor berättar vad en kokgruppchef gör.

Vill du också göra en insats för totalförsvaret och bli fältkock? Du behöver inga förkunskaper - inte ens kunna laga mat.

Det här gäller:

  • svensk medborgare
  • minst 18 år, max 65 år
  • medlem i Svenska Lottakåren eller annan frivillig försvarsorganisation. Inte medlem än? Det blir du lätt när du anmäler dig.

Läs mer om utbildningen och anmäl ditt intresse