Nyheter | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

Lottor svarade på frågor om "Om krisen eller kriget kommer"

Under maj och juni stöttade frivilliga på det kontaktcenter som upprättades på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i Stockholm inför utdelandet av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Broschyren, som var en del av ett regeringsuppdrag, delades ut till samtliga 4,8 miljoner hushåll i landet i syfte att informera invånarna om hur de kan förbereda sig för allt ifrån kriser i vardagen till i värsta fall krigsfara och krig.

Lottor i skarp insats stödjer släckningen av skogsbränderna

Den extrema torkan har frestat på samhällets resurser och för att kunna genomföra verksamhet över tid har extra resurser kallats in. Under de månader som bränderna härjat har många lottor funnits på plats för att stötta i sina befattningar i Hemvärnet, FRG och via stabspoolen. Och det är inte över än.

Demokratin i fokus i Almedalen

Årets politikervecka i Almedalen var den 50:e i ordningen och många aktiviteter under veckan har därför handlat om just demokratin ur olika aspekter. Almedalsveckan är världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor. Även i år förmörkades det demokratiska samtalet av krafter som vill nedmontera den.

Nominera ledamöter till ungdomsrådet

Nu är det dags att utse ett nytt ungdomsråd för de kommande två åren. Alla medlemmar i Svenska Lottakåren kan ge förslag på, nominera, vilka som ska ingå i ungdomsrådet. Överstyrelsen vet att det finns många engagerade unga lottor som vill bidra till Svenska Lottakårens utveckling. Ta chansen att nominera den/de du tycker ska vara de ungas röst in i högsta ledningen. Det kanske till och med är du?

Lottor stöttade under SAMÖ 18

Seminarieövningen SAMÖ 18 hade fokus på kunskapshöjning om civilt försvar för bland andra beredskapsansvariga myndigheter och länsstyrelser. 500 aktörer servades under de fem tillfällen övningen genomfördes av ett antal stabsassistenter från Svenska Lottakåren.
- Jag anmälde mig till SAMÖ 18 eftersom jag ville delta i något viktigt och få en känsla för hur det kan gå till, säger Irene Bjerkemo, en av de lottor som deltog.

Borås stärker kåren tillsammans med Sensus

Den 27 maj träffade Borås lottakårs nya styrelse Sensus Västra Sverige för en styrelsekurs. Detta blev även startskottet för ett strategiskt samarbete. Ett samarbete som vi tror kommer stärka, inte bara oss i nya styrelsen, utan hela Borås lottakår. Borås lottakår och Sensus Västra Sverige har tillsammans beslutat att göra en pilotverksamhet som kommer att vara i ett år, fram till 1 juni 2019.

Vill du utbilda nya fältkockar?

Svenska Lottakåren rekryterar och utbildar fältkockar som blir kvalificerade för placering i hemvärnet. Nu söker vi dig som vill vara med och stärka samhällets robusthet genom att utbilda nya fältkockar.

Svenska Lottakåren och GDPR

25 maj träder dataskyddsförordningen (GDPR – General Data Protection Regulation) i kraft. Du känner säkert till att Sverige under en lång tid haft Personuppgiftslagen (PUL) men den nya dataskyddsförordningen är en gemensam lag för alla EU:s medlemsländer och slår fast reglerna för all form av behandling av information som direkt eller indirekt kan knytas till dig som individ.

Anna Nubäck ny generalsekreterare på Svenska Lottakåren

"Att få bidra i arbetet för fred, demokrati och mänskliga rättigheter för och med kvinnor är nog det jag ser mest fram emot. Jag ser också fram emot att vara med och utveckla Lottakårens roll i totalförsvarssamhället, och att få bidra till att stärka kvinnor. Jag gillar dessutom grönt i alla nyanser och tycker att grönt går att kombinera med en massa andra färger, tänk en sommaräng!".

I maj får du viktig post

I slutet av maj genomförs kampanjen Krisberedskapsveckan och då får alla hushåll i Sverige en broschyr i sin brevlåda. Broschyren heter ”Om krisen eller kriget kommer” och det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som skickar ut den på uppdrag av regeringen. Syftet med broschyren är att få dig att reflektera över hur du kan hantera din vardag om samhällets service och tjänster inte fungerar på det sätt som du är van vid. Bakgrunden kan vara att landet drabbas av extremt väder, allvarliga olyckor och militära konflikter.

Sidor