”Det är en speciell gemenskap där man kan vara sig själv”

Giselle Liu har redan tidigare varit intresserad av att göra värnplikt, men möttes av negativa bilder både i omgivningen och i media. Som nybliven lotta siktar hon nu på att gå GU-F, grundläggande soldatutbildning för frivilliga, och sedan en befattningsutbildning.

Publicerad 3 januari 2022

Giselle Liu är 24 år gammal, bor i Kungsängen utanför Stockholm och arbetar på Sveriges Radio som servicetekniker. I oktober 2021 blev hon medlem i lottakåren efter att ha deltagit på en Tjejhelg. Det började med att Giselle såg en annons för en online-föreläsning i Bilkårens regi, där ÖB Micael Bydén berättade om försvaret och värnplikten. Först därefter upptäckte Giselle Liu att det fanns en frivillig försvarsorganisation bara för kvinnor, och började följa Svenska Lottakåren på Facebook. Det ledde till att hon deltog i en Tjejhelg i Södertälje i oktober 2021.

– Där träffade jag flera jämnåriga och även yngre tjejer. Förutom att göra olika övningar, bland annat samarbetsövningar, fick vi väldigt bra information om värnplikten, av skolinformatörer som har gjort den. Det var helt vanliga tjejer som visade att man inte behöver ha en superfysik för att klara det. Så jag blev stärkt i tanken att bli medlem och utbilda mig, berättar Giselle Liu.

Stärkande kraft i en kvinnoorganisation

Giselle tycker att det finns ett stort värde i att Svenska Lottakåren är en organisation specifikt för tjejer och kvinnor, och hon tycker att unga generellt och framför allt tjejer borde få mer information om både frivilliga försvarsorganisationer och Lottakåren.

– Just att det är en kår för kvinnor gör att det känns tryggt, det är en speciell gemenskap. Man kan fråga saker utan att känna sig dum, man kan vara sig själv lite mer när det är bara kvinnor, säger Giselle och fortsätter:

– Jag var från början nyfiken på värnplikten, men jag har inga släktingar som har en sådan bakgrund. Därför är det jag hört och läst ganska negativt, till exempel att det är farligt, och att det inte är en bra plats för tjejer. Genom Lottakåren fick jag information från dem som faktiskt är med, och möjlighet att ställa frågor och ta del av erfarenheter från dem som har gjort värnplikt eller grundutbildningar.

Giselle tycker också att Lottakåren ur ett större samhällsperspektiv är viktig för att öka kvinnors deltagande i Försvarsmakten och bidra till en jämnare könsfördelning.

– Det finns många kompetenta tjejer som aldrig har hört talas om Lottakåren. Om de får chansen att lära känna organisationen och får en annan bild av värnplikten än den traditionella, att man måste vara stor och stark, då tror jag att det skulle bli många fler kvinnor i Försvarsmakten.

Själv vill Giselle ta reda på mer innan hon väljer inriktning, men ett par möjliga befattningar är signalist och stabsassistent. Signalist är förstås naturligt för någon som jobbar med radio och ljudteknik.

– Men innan jag bestämmer mig vill jag fråga fler lottor och ta reda på mer om de olika befattningarna. Men jag kände mig väldigt trygg efter jag fick veta att befattningsavtalet inte tar så mycket tid av vardagen. Då kan man göra insatser utan att det påverkar jobb eller privatliv. Det är bra om fler unga fick veta att det finns olika sätt att göra skillnad, att man kan ha ett avtal vid sidan av ett vanligt jobb.

Tips och pepp till andra

Giselle slår gärna ett slag för både värnplikten och andra vägar, och lyfter fram möjligheten att välja olika områden beroende på intresse.

– För mig och andra som är etablerade i arbetslivet är det svårt att göra värnplikt och vara borta i 9 månader, men är man 17–18 år och nyfiken på värnplikten, då tycker jag att man ska köra på istället för att ångra sig! Har du en liknande bakgrund som jag, uppmuntrar jag till att gå med i Lottakåren eller gå en utbildning.

Giselle Liu försöker även peppa sina vänner att prova på en kurs eller ta steget till Lottakåren. Gensvaret är mestadels positivt och många är nyfikna.

– Ja, en del kompisar är intresserade och alla blev imponerade och glada när de fick veta att det är bara för tjejer. Bland mina vänner som är lite äldre är det vanligare med en negativ syn på Försvarsmakten, kanske är det en påverkan från filmer och serier. Därför är det så viktigt att nå ut med information så att fler får en mer sann bild av vad det innebär.

Lottakårens Tjejhelg tycker Giselle är en bra ingång för att få veta mer om både lottakåren och försvaret.

– Den som är nyfiken tycker jag ska anmäla sig och gå en utbildning. Man kan även mejla frågor och följa lottakåren på Instagram för att få koll på vad de gör. Här finns så många utbildningar och områden att välja på utifrån vad man är intresserad av, säger Giselle Liu.

Lästips: