Det här kan du göra för att stödja samhället under coronapandemin | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Det här kan du göra för att stödja samhället under coronapandemin

Vi är många som redan innan coronapandemin tagit ställning för att vi vill göra en insats i händelse av en samhällskris. Nu när pandemin är här står vi redo att hjälpa till och alla kan vi göra något. Så hur kan vi hjälpa? Här kommer några tips.

Sprid korrekt information

När vi blir oroliga och inte riktigt har kontroll på situationen är det lätt att rykten börjar spridas. Det finns också krafter som vill utnyttja situationen och späda på oron. Du kan hjälpa till genom att sprida korrekt information. Följ till exempel krisinformation.se på webben, instagram och facebook och dela deras information. Självklart delar vi inget som är rykten eller falsk information men hjälp gärna till när du ser ett sådant inlägg att belysa för de som är engagerade i inlägget vad som är fakta.

Målgrupper som myndigheterna har extra svårt att nå är de som inte talar svenska eller har åtkomst till internet. På krisinformation.se hittar du information på andra språk.

Behov av stöd i kommuner och regioner

Många kommuner är eller kommer bli hårt ansträngda och behöver hjälp. Kolla på din kommuns hemsida vad behoven är där du bor. Regionerna, som ansvarar för sjukvården, kan också ha behov.

Samla ett gäng lottor och erbjud kommunen er hjälp. Ta kontakt med beredskapsansvarig eller personal på kommunen. Räkna med att er hjälp är ideell och att ni inte får betalt. Skulle det vara så att kommunen vill göra samarbetet mer formellt brukar det vara RiB-avtalet (Räddningstjänst i beredskap) som gäller för ersättningar.

Frivilliga resursgrupperna, FRG, har fått ansvar för att stödja kommuner med coronaisolerade. Ta gärna kontakt med FRG i din kommun.
Där FRG inte finns har Röda Korset, Svenska Kyrkan, Riksidrottsförbundet, Rädda Barnen och Sveriges Stadsmissioner ingått en avsiktsförklaring om samverkan.
På Röda Korsets hemsida kan du anmäla dig som frivillig.

På Facebook finns många grupper för boende i ett visst område och där kan du hitta information om initiativ som finns där du bor eller starta ett eget. Det finns också en övergripande grupp på Sverige nivå, COVID-19 frivilliga i Sverige, för dig som vill hjälpa till att skydda riskgrupper samt hjälpa alla som sitter i karantän.

Gör skyddsutrustning

Du har säkert inte missat att det råder brist på skyddsutrustning till vården. Arbetsmiljöverket tittar på möjligheten att, efter EU-kommissionens rekommendation, tillfälligt tillåt icke CE-märkt utrustning.

Hör med din kommun eller region vad det finns behov och samla en grupp lottor för att tillverka skyddsutrustning, till exempel:

Nationella myndigheters behov

Kansliet fortsätter samordna de behov av stöd som kommer in från nationella myndigheter. Upprop skickas vidare antingen till exempel Stabspoolen eller via kårer i ett visst geografiskt område.

Var en medmänniska

När vi uppmanas att hålla oss hemma, oavsett om vi är i en riskgrupp eller inte, behöver vi fortfarande ha social kontakt.

Vilka bor i din trappuppgång eller på samma gata som behöver hjälp? Sätt upp en lapp och erbjud dig att hjälpa till.

Ta en fika med grannen fast på distans. Sitt på varsin uteplats eller varsin dörr i trapphuset men så att ni ser varandra.

Hitta sätt att skapa mötesplatser för kårens medlemmar där ni inte behöver träffas.