I ”koket” får man vänner för livet – utbilda dig till fältkock i sommar! | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

I ”koket” får man vänner för livet – utbilda dig till fältkock i sommar!

Jobbet som fältkock kan vara tungt och stressigt, men oerhört givande, säger Elisabeth Kustberg.

– Men man måste ha en viss personlighet för att gilla livet som fältkock. Det är tungt, hett, stressigt, skitigt och bullrigt, men underbart roligt, säger Elisabeth Kustberg i en Lottanytt-intervju.

– I koket får man en sammanhållning som är svår att skapa någon annanstans. Vi jobbar nästan på varandra under ganska tuffa förhållanden. Man lär snabbt känna varandra och hittar sin roll i gruppen. I koket knyter man vänskapsband för livet.

Kungar i skogen

– Det är också en kick för egot att känna att vi fixar att få ut maten i tid igen och igen och igen. Man blir stolt över sig själv och vi i teamet växer som människor. Dessutom är det vi som är kungar i skogen eftersom vi har nyckeln till skafferiet, där det alltid finns eftertraktat godis, kakor till exempel. Så i koket blir vi rätt uppvaktade faktiskt. Men det kräver sin kvinna att jobba som kock i fält.

– Samtidigt som vi gör frukost, börjar vi förbereda lunchen. Det gäller att ligga steget före hela tiden, annars fungerar det inte, säger Elisabeth.

Till lunch kan det till exempel vara pytt i panna med ägg. Lunchen serveras från klockan elva och hämtas i ISOkärlen någon halvtimme innan. Då kommer också frukostens disk tillbaka. Med lite tur kan de som haft morgonpasset gå hem till tältet och vila någon timme efter lunch medan kvällspasset börjar förbereda middagen. Den serveras halv fem och bör alltså vara klar senast klockan fyra.

– Som mest kan en kokvagn förse 600 personer med tre mål mat om dagen om vi lagar maten i två omgångar. Efter en övning är man helt slut, men lycklig och nöjd. Det är Elisabeths erfarenhet.

Nu kan du bli fältkock

Det finns fortfarande gott om platser kvar på sommarens kockutbildningar. Utbildningen är två veckor lång och du kan välja mellan platserna Revingehed i juni/juli, Karlskrona i juli/augusti eller Falun i augusti.

Om du inte har genomfört en TFU-G eller GU-F (som är obligatorisk innan du kan söka till kockutbildningen) hittar du många möjligheter att gå GU-F nu under våren och försommaren.

Så tveka inte, sök redan idag!

Läs mer om fältkocksutbildningen här. Läs mer om GU-F här. Läs hela intervjun med Elisabeth Kustberg här.