Informatörer sökes till nationell beredskapsutställning för gymnasieungdomar

Är du medlem i en frivillig försvarsorganisation, har intresse för totalförsvarsfrågor och vill möta unga i ämnet krisberedskap och totalförsvar? Nu söker vi dig som är intresserad av att arbeta som informatör i ett samarbete med MSB när en beredskapsutställning ska turnera runt i landet.

Publicerad 14 juni 2022

Under 2022–2024 kommer utställningen ”Rädd eller beredd? Upplev krisen och testa din beredskap – en livsviktig utställning” att besöka utvalda gymnasieskolor i varje region. Syftet är att öka kunskapen om Sveriges och individens beredskap vid kris och krig. Vi frivilliga försvarsorganisationer har en särskild roll inom försvarsupplysning och har därför fått i uppdrag att bemanna utställningen med informatörer.

Utställningen görs i samarbete mellan MSB, Statens Försvarshistoriska museer och Riksantikvarieämbetet i form av en mobil container. På varje ny plats möter lokala/regionala informatörer upp och bemannar utställningen. Nu rekryterar vi till en särskilt framtagen informatörsutbildning.

Vi söker dig som vill medverka i denna unika satsning och möta en yngre målgrupp i högaktuella och viktiga frågor. Din uppgift är att möta ungdomarna vid besöket och berätta om vad som sker i utställningen, fånga upp reaktioner och frågor, och stimulera till reflektion. Vi välkomnar alla ansökningar, men kommer att prioritera sökande i åldersgruppen 20–30 år. Det viktigaste är att du har intresse av totalförsvarsfrågor, gillar att möta människor, är bra på att lyssna och engagera, samt är en professionell företrädare för uppdragsgivaren.

Du ska kunna medverka på en utbildning 29-30 oktober i Östersund samt arbeta minst 3-5 dagar under en treveckorsperiod med start v.47. Arbetet sker på dagtid och därför är det en fördel om du har ett flexibelt arbete eller kanske studerar. Informatörerna får utbildning och ersättning för sitt arbete.

Låter det här som något för dig? Du som är medlem i en frivillig försvarsorganisation - skicka in din intresseanmälan direkt, sista ansökningsdag är 8 augusti. Är du inte medlem kan du bli det i Svenska Lottakåren eller läsa mer om övriga frivilliga försvarsorganisationer på frivilligutbildning.se.
För frågor om uppdraget eller din ansökan, kontakta projektledaren Tina Nordén, tina.norden[at]civil.se.

Länk till ansökningsformulär

Deltagande myndigheter utställningen ”Rädd eller beredd? Upplev krisen och testa din beredskap – en livsviktig utställning”