Redo att rycka in!
Mathilda Forsberg rycker in på F 21 i sommar, och tycker att skolan borde informera mer om värnplikten. Det är fortfarande ganska ovanligt att tjejer vill göra värnplikt, men Mathilda Forsberg är en av dem som både vill och ska göra ”lumpen”. I flera artiklar kommer vi att följa Mathilda och hennes upplevelser av att göra värnplikt.
Den 29 juli är det dags. Då rycker Mathilda Forsberg in på Norrbottens flygflottilj, F 21. Från början var hon helt inställd på att göra värnplikt i armén. Men efter en lite krånglig mönstring var hon bara själaglad över att ha klarat proven och skulle få genomföra utbildningen.
– När jag skulle mönstra 30 oktober hade jag varit sjuk i en månad så jag var väldigt svag trots att jag hade tränat massor innan. Allt gick jättebra utom cyklingen som jag inte klarade. Då blev jag otroligt ledsen.
Men av sjuksköterskan som hade hand om cykeltestet fick Mathilda veta att hon kunde söka igen om tre månader och hinna träna upp sig. Så när hon kom hem gjorde hon en tydlig plan inför nästa mönstring.
– Jag tog det på största allvar, tränade fem gånger i veckan och såg till att skapa bättre rutiner, som att gå och lägga mig tidigare och ägna mindre tid åt mobilen.
Vid andra mönstringen i februari behövde Mathilda bara göra cykeltestet, och då gick det bra. Sedan gällde det att försöka hitta en passande utbildning bland dem som fanns kvar.
– Flyg eller marinen fanns inte på min karta, men jag ville norrut, och ville också vara ute i ungefär ett år. Jag har fått min befattning som markmekaniker och kommer även att utbildas till gruppchef, och känner att det passar jättebra. Men jag hade nog blivit nöjd med vad som helst eftersom jag var så glad att jag klarat mönstringen.
Började med lottakårens Rookie-kurs
Mathildas intresse för att göra värnplikt började redan i mellanstadiet. Hon vet inte riktigt var det kom ifrån, men hon blev extra peppad av att killar i klassen kom med kommentarer att hon som tjej inte skulle klara det.
– Då blev det som att jag ville bevisa att det kan jag visst göra. Sedan släppte jag de där tankarna, men i gymnasiet blev jag intresserad igen för att det började närma sig, folk pratade om det. Då kände jag igen att det verkligen är något jag vill.
Av en slump hittade Mathilda en digital informationsträff med Försvarsmakten där de berättade om mönstring och värnplikt. Då nämnde de även Svenska Lottakåren och att de har kurser som ger bra förberedelser inför värnplikten.
– Det tyckte jag lät kul, så jag googlade det och upptäckte att det fanns massor med kurser, samtidigt som jag tvekade om jag skulle våga göra det själv, berättar Mathilda som fick med sig en kompis på lottakårens Rookie-kurs.
– Vi åkte på den tillsammans och det är det roligaste jag gjort. Det var så tydligt, man visste hela tiden vad man skulle göra och jag träffade så många fina människor. Efter den veckan var det inget snack om att jag skulle göra lumpen!
Mycket stöd från mamma och pappa
Mathilda ser mycket fram emot att komma till en helt annan del av landet, få utmana sig själv och se hur mycket hon klarar av.
– Jag ska till Luleå som är en helt ny miljö för mig. Jag ser också fram emot att träffa nya kompisar – och få kämpa, se var min gräns går och hur mycket jag klarar av.
Hon är inte så orolig för det hon ska göra, utan mer för saker runt omkring.
– Det handlar om första resan dit, att hitta vart jag ska. Jag funderar också över hur man ska hinna med praktiska grejer som att hinna borsta tänderna, för jag vet från rookiekursen hur stressigt det var på morgnarna.
Mathilda bor i Stockholm med sina föräldrar och en bror, och föräldrarnas support har haft stor betydelse för henne även om den egna viljan har varit stark.
– Min pappa gjorde värnplikten som jägare i Arvidsjaur på K4, och han minns allt fast det var typ 30 år sedan. Både han och mamma har varit otroligt stöttande och verkligen peppat mig, för jag har inte alltid haft jättebra självförtroende. Jag har till exempel aldrig hållit på med någon sport eller gillat att träna. Men nu när jag har ett mål har det varit roligt att gå till gymmet och gå ut och springa eftersom jag gör det för något större, säger Mathilda.
Behövs mer information i skolan
Bland Mathildas tjejkompisar är det i stort sett ingen som vill eller ska göra värnplikt, samtidigt som de tycker att det är jättecoolt att Mathilda ska göra det. Mathilda ser flera anledningar till att det fortfarande är svårt att motivera tjejer – från okunskap till bekvämlighet.
– Eftersom det fortfarande är ganska ovanligt tycker kanske en del att det verkar jobbigt att bo med en massa killar. Det känns också som att folk vill ha det bekvämt, och inte vågar göra saker de faktiskt vill själva utan gör samma saker som sina kompisar, säger Mathilda som tycker att det borde vara mycket mer information i skolan om både värnplikten och försvaret.
– Vi har aldrig pratat om värnplikten i skolan. Det tycker jag är helt galet. Vissa tjejkompisar vet inte vad det betyder. ”Jag vill inte kriga” säger många. Men jag ska inte ut och kriga, jag utbildas för att veta vad jag ska göra om det blir krig. Jag vill vara förberedd om något händer så att jag kan skydda mig själv, mina nära och kära och stå upp för mitt land.
Vad skulle kunna locka fler tjejer (och för all del killar) att göra värnplikten?
– Att unga människor som jobbar i försvaret eller har gjort värnplikt kommer och pratar om det i skolan. Det skulle locka många fler och speciellt tjejer, att få veta att man inte behöver vara en stor stark man, säger Mathilda som tycker det är självklart att fler tjejer behövs i försvaret.
– Kortfattat blir det dubbelt så många av befolkningen som kan försvara Sverige om något skulle hända. Man får också in olika synvinklar för det är skillnad att göra värnplikt som kvinna och som man. Vi kan hjälpas åt, bidra med olika tankesätt och färdigheter.
Hon återkommer till det hon tycker är tokigt med att välja bort eller försöka slippa undan värnplikten.
– Många svarar dåligt på mönstringsunderlaget för att inte bli antagna. De tänker inte på att det kanske är något de skulle vilja. Är det något som ser bra ut på ditt cv så är det att ha gjort en militär grundutbildning. Sedan får du ju faktiskt lön, gratis boende, resor, utbildning. Det är många som inte vet om det heller, och en så liten sak kan göra stor skillnad.
Med fullt fokus på värnplikten har Mathilda inte hunnit engagera sig så mycket i sin lottakår, men fler kurser har det blivit, bland annat tjejhelg i Gävle, Ledarskap idag och Unga eldsjälar.
– Jag går mest för att träffa nya kompisar och folk jag träffat på andra kurser. Man lär sig så mycket och det är skönt att åka iväg en helg, koppla bort skolan och göra något man tycker är riktigt roligt. I sommar ska jag gå en fortsättning på rookiekursen, det blir en perfekt uppladdning inför att jag ska rycka in.
Information om mönstring och värnplikt:
Text: Eva Jönsson, Copyfabriken