Säg Nej till cancer | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Säg Nej till cancer

Fler än någonsin drabbas av cancer. Det är dags att vända trenden och därför lanserar Cancerfonden idag på Världscancerdagen kampanjen Nej. Hur tar du ställning?

Cancerfondens kampanj Nej till cancerAtt Cancerfondens arbete är viktigt ställer säkert de flesta upp på. Antalet cancerfall ökar och var tredje person i Sverige får ett cancerbesked. På något sätt drabbas vi alla. Cancerfondens vision är att besegra cancer. Målet är att färre ska drabbas och fler överleva. För att nå dit arbetar Cancerfonden med forskningsfinansiering, påverkansarbete och kunskapsspridning.

Cancerfonden bildades på initiativ av två privatpersoner Morri Nidén och Ebba Andersson. Av dem fem första huvudmännen som var med från start 1951 är Svenska Lottakåren en. De övriga var Svenskt Näringsliv, LO, Röda Korset och Kvinnogillesförbundet. Därmed har vi ett stolt förflutet av att lottor har bidragit stort till Cancerfondens insamlingar och fondens kapital. De riktigt stora och kända insamlingarna där lottor medverkat är bland andra Röda fjädern, Riksmarschen, Rädda livet och Rosa bandet kampanjen.

Cancerfonden är den enskilt största finansiären av svensk cancerforskning

Sedan starten 1951 har Cancerfonden delat ut drygt 8 miljarder kronor till svensk cancerforskning. Under samma period har överlevnaden i cancer fördubblats, från 30 procent till 60 procent. Årligen delar Cancerfonden ut drygt 400 miljoner kronor. Målet är kunna dela ut ännu mer.

I samband med världscancerdagen den 4 februari lanserar Cancerfonden sin största kampanj någonsin ”Nej”, till cancer av alla dess olika former.

På webbsajten och via sociala medier (#nejtillcancer) kan du ta ställning och hjälpa till att sprida budskapet och samla in pengar till forskning.