Svenska Lottakåren har gett kvinnor en möjlighet att bidra till Sveriges försvar i 100 år

Svenska Lottakåren har varit en pålitlig och betydelsefull resurs för både samhället och Försvarsmakten sedan 1924. Lottors engagemang har banat väg för ett mer inkluderande och jämställt försvar.

Publicerad 8 mars 2024
""

Lottakåren har spelat en avgörande roll i att främja kvinnors delaktighet i försvaret av vårt land genom att fungera som en plattform för utbildning, rekrytering och stöd. Genom att erbjuda kvinnor möjligheter att utveckla sig själva och sina färdigheter har Lottakåren banat väg för ett mer inkluderande och jämställt försvar. 

Svenska Lottakåren har haft ett nära samarbete med Försvarsmakten ända sedan organisationen grundades. Uppgiften då var att understödja Landstormens verksamhet. Idag bidrar vi med kompetens till hela totalförsvaret.  

Försvarsmaktens personalbrist under andra världskriget gjorde att många lottor tog plats i Försvarsmakten då männen behövdes på mer stridande befattningar. Trots den kompetens som lottor tillförde, och fick mycket beröm för, dröjde det till 1980 innan kvinnor kunde söka frivilligt att göra värnplikten.  

Under åren har både Försvarsmakten och Svenska Lottakåren utvecklats och tagit steg framåt. Sedan flera år tillbaka stödjer Svenska Lottakåren även civila myndigheter med personalresurser för att bygga beredskapen. 

Ett starkt militärt försvar vilar på ett starkt civilt försvar. Då som nu har lottor i grunden ett starkt samhällsengagemang och en vilja att bidra där våra kompetenser behövs. Det gör att varje lotta har kunnat hitta ett engagemang som passar henne. Oavsett hur lottan har valt att engagera sig bidrar det till att stärka vårt gemensamma försvar. 

Idag lever vi återigen i en osäker värld och ett ökat antal kvinnor söker sig till oss. Vi möter en oro för vad som kan hända men också en stark vilja att bidra. Då som nu grundar vi oss i kunskap om vårt eget ansvar och hur vi kan bidra till att stärka samhällets motståndskraft i vardag, kris och krig.  

Efter 100 år av verksamhet ser vi att demokratin återigen är hotad, att jämställdheten minskar och att andelen kvinnor inom Försvarsmakten fortfarande är alldeles för låg. Samtidigt som vi alla behövs för att visa omvärlden att vi kommer försvara vårt land.  

Svenska Lottakårens arbete är med andra ord långt ifrån färdigt. Vi fortsätter arbeta för att förändra strukturerna genom att inspirera kvinnor i alla åldrar att vilja engagera sig på olika sätt i vårt totalförsvar. Vi kanaliserar försvarsviljan – då som nu.