Lottakunskap, steg 1-4 | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Lottakunskap, steg 1-4

Du är medlem i Svenska Lottakåren, en av 18 frivilliga försvarsorganisationer. Men vad är det som gör oss unika? Vad innebär det att vara lotta? Hur kan jag engagera mig? Det är kanske frågor du ställt dig oavsett hur länge du varit medlem. 

Under 2019 genomförs en pilot med en ny medlemsutbildning där du får svar på just de frågorna. Genom att investera i dig själv och gå utbildningen kommer du att få kunskap som gör att du förstår ditt medlemskap bättre men även en större förståelse för kontexten som gör oss speciella; försvars- och säkerhetsfrågor. Som medlem i en frivillig försvarsorganisation bidrar du till landets försvarsvilja. Efter utbildningen kommer du att kunna beskriva för andra vikten av ett engagemang för att vi ska ha ett starkt totalförsvar men även vikten av att försvara vårt samhälles värderingar grundade i demokrati och mänskliga rättigheter. Dessutom bygger du ditt lottanätverk starkare.

De fyra stegen bygger på varandra och du genomför alla fyra stegen tillsammans med samma lottor. Varje steg är totalt 6,5 timme men kommer att genomföras på lite olika sätt på de olika orterna. Utbildningen är lokal och riktar sig till dig som bor i närheten. 

Lottakunskapen består av fyra steg:

 • Steg 1 - kunskap om organisationen
  Under steg 1 får du kunskap om vad Svenska Lottakåren är, vår stadga, vår värdegrund, hur organisationen är uppbyggd, vår historia och hur du kan engagera dig.
 • Steg 2 - kvinnor, fred och säkerhet
  Under steg 2 får du kunskap om varför Svenska Lottakåren är en kvinnoorganisation och varför det är viktigt att fler kvinnor engagerar sig i försvars- och säkerhetsfrågor. 
 • Steg 3 - försvars- och säkerhetspolitik
  Under steg 3 får du kunskap om varför det är viktigt med ett starkt totalförsvar och att många engagerar sig för att bidra både i vardag, kris och krig.
 • Steg 4 - bidra till ett säkrare och tryggare samhälle
  Under steg 4 får du utforska vilken fråga som engagerar dig att bidra till ett säkrare och tryggare samhälle och hur du kan påverka organisationen att engagera sig i just ditt projekt. Du får också utforska dina egna styrkor.

Pilotutbildningarna kommer under 2019 genomföras på fyra ställen: Boden, Stockholm, Skövde (åtta kvällar) och Gotland (4 söndagar). 

Utbildningen är lokal och riktar sig till dig som bor i närheten. Ersättning för boende eller resa utgår ej.

Ansök Utbildningstyp

Utbildning för medlemmar

Kommande kurser

Inga kurstillfällen finns för tillfället utlagda.