Stabsassistent i Stabspoolen | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Stabsassistent i Stabspoolen

När samhällets utsätts för påfrestningar under lång tid, som vid skogsbränderna under sommaren 2018 eller höjd beredskap, behöver de civila myndigheterna extra stöd för att klara av arbetet. Som stabsassistent strukturerar du informationen som kommer in och lämnar staben så att rätt person har tillgång till rätt information i rätt tid.

Under utbildningen får du bland annat lära dig stabsmetodik, att upprätta stab och föra logg, men också vilka lagrum som gäller för hantering av informationen. Efter utbildningen kan du fungera som en förstärkningsresurs i en stab i händelse av kris i samhället. För att kunna vara medlem i Stabspoolen behöver du säkerställa att du inte är krigsplacerad i ditt ordinarie arbete, därför behöver du och din arbetsgivare skriva på överenskommelsen innan utbildningen påbörjas. 

 • Utbildningen genomförs i två delar där du först genomför en distansutbildning på ca 10 h och därefter fem dagar på kursplats.
 • Under utbildningen, inklusive distansutbildningen, genomförs examinationer vid olika tillfällen för att du ska bli godkänd. 
 • Du behöver tillgång till dator med internetuppkoppling och en e-postadress för att genomföra kursens distansmoment. Du behöver inte tillgång till några särskilda program. Under utbildning på kursplats behövs inte dator.
 • För att kunna genomföra distansmomentet kommer du att få ett inlogg till Försvarsmaktens lärplattform. Du kommer logga in med e-post adress och den plockas från din profil på svenskalottakaren.se. Den e-post adressen bör vara en som du inte riskerar att byta ut då du kommer använda lärplattformen som en del av att hålla dig ajour som medlem i Stabspoolen.
 • Om du har hängt med i samhällsbevakningen och har grundläggande kunskaper från grundskolans sammhällsskunskap kommer distansmomentet att vara lättare.

Stabspoolen är en kvalificerad förstärkningsresurs med utbildad och övad personal som civila myndigheter (t ex Jordbruksverket), länsstyrelser och kommuner kan avropa personal från vid en samhällsstörning. Fler och fler myndigheter väljer även att teckna avtal direkt med en person vilket gör att du i så fall ingår direkt i myndighetens organisation för kris och höjd beredskap.

Som stabsassistent kommer du att stötta stabsarbetet genom att assistera stabschef eller insatschef med administrativa funktioner, stödja det praktiska, föra protokoll, arbeta i krislednings- och informationssystem, föra loggbok och annan dokumentation.

Som person är du serviceinriktad, noggrann, stresstålig, flexibel, bra på att kommunicera med olika slags människor och har vana av att använda de vanligaste Office-programmen.

Har du redan ett civilt avtal och behöver bygga på med stabskunskap?

Då ska du söka direkt till grundutbildningen Gk stabsasisstent civil.

Utbildningsgång Stabspoolen

 1. Sök befattning Stabspool och gör en Utbildningsplan.
 2. Befattningsutbildning Gk Stabsassistent civil. 10 h distans och fem dagar på kursplats.
 3. Vid godkänd befattningsutbildning teckasn en överenskommelse och du ingår i Stabspoolen. 
 4. Därefter genomför du även utbildningarna Ledarskap – min roll som stabsmedlem och Samverkan och ledning som del i att stärka dig i din roll som stabsassistent.
  Ytterligare vidareutbildning du har tillgång till: Krisberedskap - grunder. Du som tecknar direktavtal med en myndighet kan även söka och Krisberedskap - fördjupning mot stab (genomförs av Försvarsutbildarna och du söker utbildningarna via deras sida).
 5. Deltar i årlig konferens minst vartannat år för att bibehålla kunskaper.
 6. Efter att du deltagit i ett antal övningar finns möjlighet att vidareutbilda dig till instruktör. Då ska du bland annat genomföra Ledarskap - att leda en stabsgrupp.
Ansök Utbildningstyp

Göra en insats för samhällets krisberedskap

Vem kan söka

Medlem i frivillig försvarsorganisation

Förkunskapskrav

Du ska ha fyllt 18 år och vara svensk medborgare.

  Ansök

  Sök befattning Stabsassistent i stabspoolen

  Datum Gk Stabsassistent civil

   

  • 20-25 april 2021
   Regionalt inom inom Västra Götalands, Hallands, Örebro och Värmlands län.
  • 10-15 augusti 2021
   Regionalt inom Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län.
  • 19-24 oktober 2021
   Regionalt inom Skåne, Blekinge, Kronobergs, Jönköpings, Kalmar och Östergötlands län.
   Alternativt: Rikstäckande antagning. Alla kan söka kursen oavsett vilken MR man bor i. 

  Med reservation för att datumen ovan kan komma att ändras. 

  Innehåll i utbildningen

  Du får en bred utbildning i grundläggande krisberedskap, stabsmetodik och informationshantering. Dessutom deltar du i en årlig konferens för att upprätthålla dina kunskaper. Genom att ingå i stabspoolen får du möjlighet att delta i övningar och insatser.

  Det här gäller under utbildningen

  • Under utbildningen har du rätt till fria resor, fri mat och boende samt dagpenning.
  • Du är försäkrad

  Utbildningsgång

  Så här ser utbildningsgången ut för stabspoolen.

  Läs om utbildningsgång

  Överenskommelse

  Vad innebär det att teckna en överenskommelse med stabspoolen?

  Läs om överenskommelsen

  Förmåner

  När du går utbildning genom Svenska Lottakåren har du olika förmåner.

  Läs om förmåner

  Resepolicy

  Du bokar själv din resa till och från utbildningen enligt gällande regler.

  Läs resepolicyn

  Integritetspolicy

  Vi hanterar dina uppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen.

  Läs integritetspolicyn

  När det blir på riktigt

  Karin Leist och Lotta Westerberg var två av de stabsassistenter som ryckte in för att hjälpa till vid branden i Ljusdal sommaren 2018.
  – Mest fantastiskt var att se inställningen som människor har, alla frivilliga som kommer till en krisinsats och ger hundra procent och gör det med ett leende på läpparna, säger Karin Leist som under en vecka hjälpte staben på uppdrag av Länsstyrelsen.

  Läs mer