90 år av engagemang för ett säkrare och tryggare samhälle | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

90 år av engagemang för ett säkrare och tryggare samhälle

Svenska Lottakåren har sedan 10 september 1924 arbetat för att ge kvinnor möjlighet att engagera sig för att skapa ett säkrare och tryggare samhälle. Som lotta får kvinnor i alla åldrar en arena att utvecklas och hitta sitt eget engagemang för hur de vill bidra till ett säkrare och tryggare samhälle.

1924 handlade det om att som kvinna överhuvudtaget få möjlighet att bidra till försvaret av vårt land. Sedan dess har lottans roll inom både det militära och civila försvaret utvecklats. Våra välutbildade medlemmar har deltagit i insatser och övningar både här hemma och internationellt. Lottor har aktivt deltagit under beredskapsåren, i räddningsinsatserna efter tsunamin i Indiska oceanen 2004, evakueringen av svenska medborgare i kriget i Libanon 2006, oljesaneringen i Skåne 2008, snöstormen och elavbrottet i Dalsland 2010 och nu senast vid den katastrofala skogsbranden i Västmanland. För att bara nämna några av de kriser och katastrofer där de frivilliga insatserna varit av avgörande betydelse.

Svenska Lottakåren arbetar med uppdrag från olika myndigheter där vi sammantaget bidrar till att öka uthålligheten i samhället vid påfrestningar och kriser.

Som lotta utmanas vi hela tiden att kliva utanför vår komfortzon och utmana oss själva. Vi lär oss samarbeta, att ha respekt för varandras olikheter och att leda och organisera.

10 september firar vi Svenska Lottans dag och 90 år av engagemang för ett säkrare och tryggare samhälle.

Svenska Lottakåren är och kommer för en överskådlig framtid vara en viktig organisation för att fortsätta välkomna kvinnor att ta för sig och engagera sig inom försvars- och samhällssäkerhetsfrågor.