Lottapodden | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Lottapodden

Samtal om fred och demokrati med fokus på kvinnors delaktighet med personer som på olika sätt arbetar för att skapa ett säkrare och tryggare samhälle. Varannan vecka kan du lyssna på ett nytt avsnitt, vart du vill, när du vill.

Prenumerera på Lottapodden i Apple Podcast, Podbean eller Spotify så missar du inte ett avsnitt.

136 - Förbättra villkoren för frivilliga försvarsorganisationerna

Alexandra AnstrellDe frivilliga försvarsorganisationerna rekryterar och utbildar personer till totalförsvaret. En utmaning är att det inte finns lagstadgad rätt för tjänstledighet under avtalsutbildning. Det gör den frivillige beroende av välvilliga arbetsgivare, vilka de flesta tack och lov har. Alexandra Anstrell (M) har lyft problematiken och jobbar för att få till en förändring. Hon är tydlig med att totalförsvaret inte klarar sig utan de frivilliga och då behöver problem som sätter käppar i hjulet för engagemang arbetas bort.

Lästips:

135 - Mötesplats stärker totalförsvarsplaneringen

Minou SadeghpourMötesplats samhällssäkerhet 2022 strävar efter att genom debatt och dialog bidra till att stärka totalförsvarsplaneringen utifrån nationella, regionala och lokala perspektiv. Minou Sadeghpour är programansvarig för Mötesplatsen och hoppas att Mötesplatsen ska ge deltagarna mod att gå från ord till handling i det civila försvaret, som också är ett av temana. Det andra temat som ligger till grund för Mötesplatsen är tillit och handlingskraft. Det handlar om tillit mellan människor, men också mellan individer och myndigheter och även myndigheter emellan. 

Lästips:

134 - Metoo händer hela tiden

Ingrid ElsiedotterHösten 2017 släpptes i Sverige 70 metoo-upprop av kvinnor från olika branscher som hade över 100 000 underskrifter. Det var en möjlighet för kvinnor att våga berätta och lyfta fram sina historier som många burit på väldigt länge. Till skillnad från andra länder lade uppropen i Sverige på fokus på händelserna för att visa på ett strukturellt problem. Men skedde det någon förändring? Ingrid Elsiedotter, styrelseledamot Föreningen Samordningen metoouppropen, berättar hur utvecklingen har sett ut, om de forskningsprojekt som nu pågår och varför det var viktigt för henne att engagera sig i metoo-rörelsen.

Lästips:

133 - Försvarsmakten blir bättre med fler kvinnor

Unga stärker ungaFler kvinnor behöver mönstra för att Försvarsmakten ska bli bäst på de dom gör. Traditionellt har värnplikten varit en manlig domän och först 1980 kunde kvinnor söka frivilligt till grundutbildning, då i Flygvapnet. För att inspirera unga kvinnor till att vilja mönstra bjöd Svenska Lottakåren in till en informationsdag där ungdomarna kunde ställa alla sina frågor om mönstring och värnplikt. Dagen innehöll både inspirationsföreläsningar, mingelfika, träningspass och frågestund.

Lästips:

132 - Hållbar krisberedskap

Hugo MalmVad är det vi gör när vi ser till att vi har tillgång till mat för en tid? Ur perspektivet krisberedskap pratar vi oftast om hemberedskap. Hugo Malm, Holma folkhögskola, undervisar i hållbarhet och krisberedskap och bland eleverna där pratas det om självhushållning. Det finns en överlappning mellan begreppen menar Hugo och om vi börjar samarbeta stärker vi dessutom lokalsamhället. Genom att odla lite mat i vardagen och lära mig att ta hand om den är jag rustad när krisen slår till.

Lästips:

131 - Beredskap bygger vi gemensamt

Pär PlüschkeVi är vana vid att den värld vi lever i fungerar, men pandemin har visat oss att avbrott kan ske i det som vi tar för givet. Vi har alla ett ansvar för vår egenberedskap i händelse av en kris. Men vart börjar man? Pär Plüschke ger tipset att preppa tillsammans, att bygga beredskapen gemensamt med andra. Pär lyfter också att prepping kan ses som att ha ett förråd, det som för inte så länge sedan var en självklarhet att ha. Tar vi hjälp av andra för att identifiera vilka resurser vi behöver kan vi lösa dem tillsammans och skapa en trygghet i att vi har stöd av varandra. 

Lästips:

130 - Tänk säkert

Anton LifI oktober anordnas varje år EU:s informationssäkerhetsmånad. I Sverige genomför MSB och Polisen kampanjen Tänk Säkert! som vill ge oss handfasta, tydliga och konkreta tips för att vi ska kunna vidta åtgärder för att säkrare uppkopplat liv. Informationssäkerhet är dessutom ett sätt att upprätthålla och värna vår demokrati menar Anton Liv. Det finns några enkla tips för att öka säkerheten för din information och vi behöver vara medvetna om att försök att komma åt vår information sker hela tiden.

Lästips:

129 - Journalistiken ger oss ett sammanhang

Jeanette ÖhmanJeanette Öhman är journalist och lär oss i det här avsnittet vad oberoende journalistik betyder för en demokrati. Vi behöver dels få hjälp att sätta händelser i sitt sammanhang men också hjälp att granska makthavarna. Risken utan oberoende journalistik är att osanningar sprids och att vi blir fast i våra filterbubblor där vi serveras mer av samma sak. Jeanette ger också tips på hur du kan stärka demokratin genom sättet du konsumerar nyheter på.

Lästips

128 - Var en demokratihjälte i vardagen

Emelie WeskiEmelie Weski brinner för fred, säkerhet, demokrati och organisering. Vi behöver organisera oss för att bygga demokrati tillsammans och Emelie lyfter föreningslivet i Sverige som en viktig demokratiskola. I en förening lär du dig göra demokrati. En stark demokrati bygger vi varje dag genom att stå upp för och kräva våra rättigheter och se och hjälpa andra vars röst inte blir hörd. Vi behöver göra aktiva handlingar som gör oss till demokratihjältar i vardagen. 

Lästips:

127 - Demokratins symbol

Demokratins symbolStiftelsen Expo anordnade en tävling i våras för att utse en symbol för demokratin. Förhoppningen är att symbolen ska kunna vara en markör för alla oss som vill stå upp för och verka för ett demokratisk samhälle. En motvikt till alla symboler som sprider antidemokratiska värderingar. Demokratins värde symboliseras av ett klot placerat i en glasmonter. Klotet, eller cirkeln, representerar demokratins grundläggande värderingar och väggarna utgör ramarna som upprätthåller systemet. Glasmontern står för transparens och yttrandefrihet och symboliserar vikten av att värna om demokratin och skydda den mot angrepp. Ta symbolen till dig, använd den och sprid den gärna. 

Lästips

 

Sidor