Lottor under utbildning

Utbildningar

Svenska Lottakåren har ett brett utbildningsutbud som ger dig personlig utveckling för att på olika sätt kunna bidra till att stärka både samhällets beredskap och totalförsvaret. Dessutom erbjuder vi utvecklande ledarskapsutbildningar. Välj vad du är intresserad av.

När du sökt en utbildning läggs den automatiskt till på ditt utbildningskort på ditt konto (gäller även dig som inte är medlem). Där kan du följa status på din ansökan. När du är antagen hittar du antagningsbeskedet där också. 

Ta hjälp av din lottakår att hitta ditt engagemang. Väljer du att utbilda dig mot ett avtal är det det spåret du följer, det går enbart att ha ett avtal.

Har du frågor om vilken utbildning som passar dig, hör av dig till din lottakår eller medlemsrådgivarna. Har du frågor om en utbildning du sökt, kontakta utbildning[at]svenskalottakaren.se.

Vem kan söka utbildning

En del utbildningar är öppna enbart för medlemmar. Många utbildningar, speciellt utbildningar mot frivilligavtal hos en myndighet är öppna för både män och kvinnor som är medlemmar i en frivillig försvarsorganisation. Vi genomför kurser och workshops även för dig som inte är medlem i en frivillig försvarsorganisation. Har du frågor är du alltid välkommen att höra av dig till utbildning[at]svenskalottakaren.se.

Förmåner och krav vid utbildning

Vad gäller när du går utbildning? Beroende på utbildning gäller olika förmåner och krav, till exempel vår hälsopolicy. Det kan du läsa mer om vid varje utbildning.

När du deltar på Svenska Lottakårens befattningsutbildningar, som deltagare eller kurspersonal, får du i regel ekonomisk ersättning under tiden. Här kan du läsa om vilka förmåner du har

Administrativ avgift för sent återbud

Från och med maj 2024 tas en administrativ avgift ut för dig som lämnar återbud sent, inom 21 dagar respektive 7 dagar innan kursstart beroende på typ av kurs. Den administrativa avgiften är 350 kr. Läs mer om vad som gäller

Studiecirkel och lektionsförslag - material

Material till studiecirklar och lektionsförslag för skolan hittar du här.

För dig som är medlem

Här hittar du som medlem utbildningar som stärker din kunskap.

Utbildningar som anordnas av andra frivilliga försvarsorganisationer

Du som är lotta kan även gå utbildningar som våra syskonorganisationer anordnar. På frivilligforsvaret.se kan du läsa mer om dessa.

Military Weekend - för dig som är nyfiken på en militär befattning

Military Weekend ger dig en möjlighet att praktiskt prova på det militära livet under en helg samtidigt som du får information om Försvarsmaktens och de frivilliga försvarsorganisationernas verksamhet. Du måste ha fyllt 18 år eller vara äldre samt svensk medborgare.

Läs mer och sök via Försvarsutbildarna

Digital motståndskraft

Då vi blir alltmer digitala har informationspåverkan och cyberhot blivit en del av allas vår vardag, och kanske är det just här som de största hoten mot vårt öppna demokratiska samhälle finns. Genom denna kurs ökar du din kunskap och bidrar på så sätt till ett säkrare Sverige.

Utbildningen genomförs av Bilkåren och medlemmar från andra frivilliga försvarsorganisationer antas i mån av plats.

Läs mer och sök via Bilkåren

För dig som inte är medlem

Utbildningar som är öppna även för dig som inte är medlem i Svenska Lottakåren eller någon av de andra frivillig försvarsorganisationerna.

Stärk det militära försvaret

Svenska Lottakåren utbildar för att stärka det militära försvaret.

Stärk det civila försvaret

Svenska Lottakåren utbildar för att stärka det civila försvaret. Du utbildar dig för att stödja en myndighet eller länsstyrelse.

Utbilda andra

Gillar du att utveckla andra? Då kan du utbilda dig till instruktör eller handledare för våra utbildningar.

Kursanmälan på blankett

Anmälan till utbildning görs i första hand via Svenska Lottakårens webb. Även du som inte är medlem i Svenska Lottakåren kan via vår webb söka till utbildningar som inte kräver ett medlemskap. I andra hand används anmälningsblanketterna för att söka en utbildning.

Kursanmälan frivilligutbildning för avtalspersonal

Ladda ner (31.44 KB)

Kursanmälan till civila krisberedskapsutbildningar

Ladda ner (191.5 KB)