Administrativ avgift för sent återbud

Från och med maj 2024 tas en administrativ avgift ut för dig som lämnar sent återbud eller uteblir från en utbildning du är antagen till och har bekräftat din plats på. Den administrativa avgiften är 350 kr.

Sent återbud innebär: 

  • Återbud sker inom 21 dagar före start/inryck för utbildning mot befattning i Försvarsmakten eller civil aktör. Gäller även vidareutbildning om utbildningen innehåller fysiska träffar.  
  • Återbud sker inom 7 dagar före utbildningsstart om utbildningen enbart innehåller digitala moment. 

Den administrativa avgiften gäller ej digitala seminarier, webbinarier eller kurser för allmänheten.  

När du lämnar återbud, var tydlig med varför.  

Giltigt skäl för sen avbokning 

Ibland händer det förstås saker man inte kan veta om i förväg. Till exempel är sjukdom, skada eller anhörig som råkar ut för liknande giltiga skäl för sen avbokning. Då behöver du inte betala någon administrativ avgift. Du behöver inte lämna intyg. 

Varför tar vi ut en administrativ avgift? 

Svenska Lottakåren får uppdragsmedel från Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att genomföra utbildning som stärker totalförsvaret. En utbildningsplats är värdefull, som medlem i frivillig försvarsorganisation behöver du inte betala för platsen men kostnaden är mellan 15 000 – 30 000 kr per deltagare och de uppdragsmedel vi tilldelas för att genomföra utbildning är baserad på ett visst antal elever. Med sena avhopp är det svårt att ta in reserver. Vi riskerar att genomföra utbildningar med färre antal elever än beräknat, alternativt behöva ställa in, och kan då stå med kostnader som vi inte kan avboka.   

När du tackar ja till en utbildningsplats är det därför viktigt att du också har säkerställt att du kan delta de datumen. Ta ledigt i god tid från din arbetsgivare och säkerställ eventuell barnpassning eller passning av husdjur. 

Hur vet jag vad som gäller för min utbildning? 

Vid varje kurstillfälle finns information vad som gäller tidsmässigt för att du ska kunna lämna återbud utan att betala administrativ avgift. Informationen finns också i ditt antagningsbesked. Är du osäker, ta kontakt med kansliet på utbildning[at]svenskalottakaren.se 

Vad händer om jag inte betalar den administrativa avgiften? 

Vi kommer inte att skicka ut påminnelser eller skicka fakturan till inkasso.