Två fältkockar läser receptet

GB fältkock

Som kokgruppchef leder du upprättandet utav grupperingsplats, säkerställer och ansvarar för system för egenkontroll samt flödesschema, säkerställer beställningar och leder arbetet i kokgrupp.

Varje måltid en utmaning! Bakom varje god måltid så har du som kokgruppchef planerat matsedel, sett till att livsmedelshanteringen är korrekt och säker. Du vet statusen på dina kockar och har fördelat arbetet mellan dem. Du vet vad maten innehåller så att dina soldater får rätt näringsämnen och kan hålla ett gott stridsvärde. Du har till viss del anpassat maten för de soldater som har allergier. När maten är tillred så ser du till att packa och isolera den, märka den korrekt och ser till att den hämtas och transporteras till rätt plats för utspisning. Som kokgruppchef sprider du glädje bland kamraterna med goda måltider tillsammans med dina kockar.

När du har gått gruppchefskursen fältkock så kan du följande:

  • System för egenkontroll samt flödesschema.
  • Fördjupad näringslära
  • Matsedelsplanering
  • Livsmedelshantering i fält.
  • Detaljrekognocering av kokplatsen.
  • Planering och arbetsledning av kokgrupp.
  • Ledarskap och ordergivning.
  • Sjukvård.
  • Brandutbildning inriktad mot stekbord.
  • Elutbildning samt utbildning på elverk.
  • Hanterar lågtryckspanna och spis samt allt kokmateriel.

Som kokgruppchef i Hemvärnet skriver du ett avtal om 5 eller 9 dygn. Du genomför därefter varje år dina avtalsdygn.
 

Förkunskapskrav

Grundutbildning Fältkock och Vinterutbildning fältkock med betyget godkänd. 
Är fältkock och har fullgjort ditt avtal under minst två år. 
Skriftligt intyg ifrån ditt förband att du har eller är på väg mot befattningen kokgruppchef. 

Kommande kurstillfällen

Inga kurstillfällen finns för tillfället utlagda.

Vidareutbildning för fältkockar

Som fältkock finns det flera möjligheter att vidareutveckla dig.

Utbildning Kursbeskrivning Kommande tillfällen
Specialkost Vidareutbildning för dig som är fältkock. Inga kommande
GB fältkock Som gruppbefäl leder du arbetet i kokgruppen. Du är chef för fyra fältkockar och ansvarar för att mat levereras i rätt tid och på rätt plats. Inga kommande
IK P - Fältkock Tillämpningsskede för blivande fältkocksinstruktörer. Inga kommande