Två fältkockar läser receptet

GB fältkock

Du tar en sista titt på lappen du håller i handen innan du går ut till fältkockarna i kokvagnen som plockar ihop efter frukosten. Du informerar dem om antal portioner som ska tillagas det kommande dygnet och vad som ska förpackas i isoleringskärl och transporteras till annan plats.

Som gruppbefäl leder du arbetet i kokgruppen, säkerställer beställningar och har kontroll på logistiken kring hur mycket som ska lagas och vad som ska transporteras ut.

Kokgruppen bidrar till att höja soldaternas stridsvärde, alltså deras energi och vilja att strida. Utan mat förlorar vi fort orken och klarar inte att stå emot påfrestningar som långa vaktpass, patrulleringar eller olika väder som kyla eller värme. Som kock är du självklart också soldat och ska kunna försvara dig själv och din kokplats.

Som gruppbefäl för en kokgrupp i hemvärnet skriver du ett avtal om 5 eller 9 dygn. Du genomför därefter varje år övningar för att bibehålla din kunskap.

Förkunskapskrav

Avtal som fältkock.

Kommande kurstillfällen

Utbildning Plats Datum Sök senast
GB fältkock Livgardet, Kungsängen -
Ansökningsdatum passerat
Utbildning Plats Datum Sök senast
GB fältkock Karlskrona -

Vidareutbildning för fältkockar

Som fältkock finns det flera möjligheter att vidareutveckla dig.

Utbildning Kursbeskrivning Kommande tillfällen
Specialkost Vidareutbildning för dig som är fältkock. 1
GB fältkock Som gruppbefäl leder du arbetet i kokgruppen. Du är chef för fyra fältkockar och ansvarar för att mat levereras i rätt tid och på rätt plats. 2
IK T - Fältkock Tillämpningsskede för blivande fältkocksinstruktörer. 1
Ambassadörskonferens för fältkock och stab Konferens för dig som är utbildad ambassadör, stab eller fältkock, för att fylla på kunskaperna.
Vi söker även nya ambassadörer då vi behöver minst ett par i varje militärregion. För dig blir detta starten på din utbildning till ambassadör.
Inga kommande