Agnes är redo för utmaningen | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Agnes är redo för utmaningen

I sommar är lottan Agnes Åberg en av de tjejer som ska rycka in för att göra värnplikten. Redan nu med inställningen om att vara kvar i försvaret efter muck.

I juli är det dags för Agnes Åberg att hoppa på en av de större utmaningarna i livet, hon ska göra värnplikten. Agnes har alltid haft tankarna på att göra det och nu är det dags.

– Jag har nog alltid känt att värnplikten är något jag vill genomföra. När jag har pratat med pappa, morfar och andra män som gjorde lumpen som unga har jag förstått att det varit en stark upplevelse som har varit viktig för deras fortsatta utveckling.

Det Agnes bland annat ser fram emot är att bli satt i en situation där det inte längre bara handlar om en själv och att man blir tvungen att samarbeta och verka tillsammans i en grupp.

– Jag tror det är en utmaning som ger en mycket för framtiden. Jag känner också ett ansvar som svensk medborgare att försvara vårt land, vår frihet och våra rättigheter. Ett försvar handlar inte enbart om att skydda landets gränser utan också om att försvara vår rätt att leva som vi vill.

Förbereder sig med hårdträning

För att förberedda sig inför militärutbildningen har Agnes legat i hårdträning med flera pass i veckan. Hon varierar mellan styrkepass och konditionspass och vissa veckor lägger Agnes in ett marschpass på ett par mil. Allt för att göra sig redo för de fysiska utmaningarna.

– Jag ser fram emot att få testa mina gränser och bevisa för mig själv att jag kan fortsätta även när det inte känns så.

Hon säger sig vara beredd på de svåra stunderna, då när hon kommer ifrågasätta varför hon valt att göra värnplikten, men ser samtidigt de stunderna som lärorika och utmanande.

– Jag kan väl inte säga att jag ser fram emot att gå runt hungrig och trött, men det kommer lära mig mer om mig själv och om hur jag klarar av svåra och pressande situationer.

Mersmak av Lottakårens utbildningar

I Agnes beslut om att genomföra värnplikten har Svenska Lottakåren varit en bidragande faktor. Efter flera kurser och utbildningar som Agnes gått på via Lottakåren fick hon definitivt mersmak. Även på introduktionshelgen på amfibieregementet som hon medverkade på.

– Jag känner att jag fått en bra bild av Försvarsmakten, fått känna på hur det kan vara att göra värnplikten.

Genom Svenska Lottakåren finns stora möjligheter till kurser och utbildningar för att lära sig mer och ta del av det som komma skall. Det har även för Agnes gett ett fantastiskt kontaktnät.

– Jag har fått vänner som gjort värnplikten, jobbat i Försvarsmakten och som kunnat svara på frågor och stötta mig. Utan Svenska Lottakåren hade jag inte varit den person jag är idag.

 

Text: Eva Jönsson, Copyfabriken