Alla får vara med | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Alla får vara med

Åsa Höglund, lotta som tar chansen när den dyker upp

När jag växte upp var frivilligförsvaret väldigt aktiva med att värva medlemmar. Jag valde att gå med i Lottakåren för att veta vad jag ska göra om det blir krisläge och vilka jag ska jobba med. Jag vill göra en bra sak för landet men själv välja på vilket sätt.

Jag tyckte om när mamma berättade historier om lottakåren när jag växte upp. Hon var väldigt aktiv och någon gång på 70-, 80- talet var hon på kurs söder om Visby på Gotland. De som deltog i utbildningen fick ta med sina familjer så pappa och jag följde med. Det var en tvåveckors kurs på sommaren och jag tyckte det var kul att se vad de gjorde.

Jag växte upp i Karlskoga men det var när jag flyttade till Stockolm 1986 som jag ville engagera mig i något föreningsliv. Jag var runt 20 år och valde att gå med i Svenska Lottakåren.

Första kvinnliga högvakten

När chansen dök upp tog jag den. Jag fick möjlighet att vara med i den första kvinnliga högvakten 1999. Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Med skarpladdat vapen stod jag vakt utanför slottet. Det var en speciell känsla att känna att det var på riktigt. Lottakåren fyllde 75 år, vilket var anledningen till att vi fick möjlighet att gå högvakten.

Det som är bra med Lottakåren är att alla får vara med. Jag har vuxit som människa och vågar göra saker som jag inte skulle vågat göra annars. Alla accepterar varandra vilket är en otrolig styrka. På övningarna lär man sig att bli självständig även om man är i en grupp. Jag har utvecklats både som individ och i gruppsamarbeten. De vänner jag har, de har jag i Lottakåren, spridda över hela landet. Till vardags arbetar jag som handläggare inom Försvarsmakten. I mitt jobb sitter jag mest med skrivbordsarbete så för mig är det roligt att vara med på övningar och få göra något annat.

Möjlighet att gå utbildningar

Som lotta har jag fått möjlighet att gå många utbildningar som skulle varit dyra att gå privat. Nu har jag bara behövt betala medlemsavgiften till Lottakåren, vilket är en fantastisk möjlighet. Jag har även varit med på flera studiebesök till platser som jag inte skulle kunna besöka som privatperson. Bland annat har jag varit på Muskö. Lottakåren har öppnat många hemliga dörrar.

Hyllade bröllopsparet

När kronprinsessan Viktoria och Daniel gifte sig representerade jag tillsammans med 70-80 andra tjejer från Lottakåren längs kortegen för att hylla bröllopsparet. Vi marscherade från Sjöhistoriska museet till Dramaten där vi stod i givakt när brudparet åkte förbi. Det var ett unikt tillfälle och ett fint minne. Att vara med i Lottakåren har lärt mig att våga göra nya saker och låtit mig uppleva saker jag aldrig skulle fått möjlighet till annars. Jag kommer alltid att vara med i kåren för: En gång lotta - alltid lotta.