Cirkeln är sluten | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Cirkeln är sluten

Det var i juni 2013 som jag för första gången åkte på en utav Svenska Lottakårens utbildningar. Femton år gammal klev jag av färjan på Gotland för att gå det årliga tjejlägret, Trotsa motståndet, och utan några förväntningar hade jag en av de bästa veckorna i mitt liv. Helt ovetandes om vad Lottakåren skulle komma att betyda för mig.

Mitt namn är Camilla Spångberg och jag har varit lotta i fem och ett halvt år. Under mina år i organisationen har jag fått chansen att utforska många möjligheter, men främst har jag fått chansen att utveckla mig själv, både som individ men också inom min relativt nyfunna roll som instruktör. Jag ser Lottakåren som en organisation där man kan få alla chanser att göra en otrolig resa fylld med kunskap, ansvar och minnen med människor man kommer att se som sin andra familj.

Efter sommaren 2013 fortsatte jag att gå i princip varje utbildning jag kom över, rekryteringsutbildning, Mpower, Ledarskap idag, listan kan göras lång. Sommaren 2016 gjorde jag min debut som instruktörsaspirant, något som gav mersmak. Men vad jag kommer se som en av mina största milstolpar som lotta skedde under årets sommar. Lagom till mitt femte år som lotta fick jag erbjudandet att åka tillbaka till Gotland, ön där allt en gång startade, men denna gången som instruktör. Med andra ord skulle jag arbeta sida vid sida med några av de starka kvinnor jag själv hade som instruktörer på Gotland 2013, några som sedan start varit mina förebilder inom organisationen.

I dag sitter jag som ledamot i Svenska Lotta­kårens ungdomsråd. Jag har ett avtal med Hemvärnet och jobbar med jämna mellanrum som instruktör på våra kurser. Men framförallt så älskar jag fortfarande varje minut jag lägger ned på Lottakåren.

Det enda jag kände att jag saknade som ung var de som trodde på mig, och min förmåga att kunna bidra. Men ända sedan mitt första möte med Svenska Lottakåren har jag haft människor runt mig som trott på mig och det är det som är så fantastiskt med vårt nätverk. Det spelar ingen roll om du är en helt vanlig tjej från en liten ort bland åkrarna i Skaraborg som jag, inom Lottakåren kan även du få chansen att skapa en fantastisk resa inom organisationen.

Min cirkel med att gå från elev till instruktör slöts i somras, men det betyder inte att det är slut. För nu påbörjas nästa cirkel.

 

Text av Camilla Spångberg, publicerat först i Sollentuna lottakårs medlemsblad Varma kårar