Cornaviruset tar inte ledigt för att du gör det | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Cornaviruset tar inte ledigt för att du gör det

Snart är det sommarledigt för många av oss och vi ska fira midsommar till helgen. Passa på att njuta men tänk på att coronaviruset inte tar ledigt. Det är lika viktigt som tidigare att följa myndigheternas rekommendationer även under sommaren. Håll i och håll ut.

Än är inte pandemin över utan vi behöver alla göra det vi kan för att bromsa smittspridningen. Enligt smittskyddslagen har var och en i Sverige ett ansvar för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar, som covid-19.

Från och med 13 juni ändrade Folkhälsomyndigheten de allmänna råden för att precisera det personliga ansvaret. Är du symptomfri kan du resa inom Sverige, men gör det på ett sätt så du inte sprider smitta.
Läs mer om vad som gäller i sommar

Tänk på brandrisken

Med värmen blir det också torrare ute i markerna. Det gör att risken för bränder ökar så var försiktig om du hanterar eld i naturen, oavsett om du använder campingkök, bärbar grill eller eldplats. På krisinformation.se hittar du vad du ska tänka på innan du eldar eller grillar i naturen. Innan du tänder en eld – säkerställ att det inte är eldningsförbud. Kolla med kommunen vad som gäller där du är.

Vattenbrist

På många håll i landet är grundvattennivån under eller mycket under det normala. Håll koll med kommunen där du befinner dig vad som gäller för användning av vatten.

Tips för en säker sommar:

Till sist

Vi håller tummarna för att vi från och med 1 september ska kunna genomföra utbildning igen. Vi följer utvecklingen och lyssnar in myndigheternas riktlinjer och återkommer med mer information.

Tillsammans tar vi det ansvar vi behöver för att vårt samhälle ska vara säkert och tryggt även under sommaren.