”Det är upplyftande att prova och känna att jag kan” | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

”Det är upplyftande att prova och känna att jag kan”

Ingegerd Hermond, Göteborgs lottakår. Bild från riksstämman i Mora 2016.

Svenska Lottakåren har snabbt ställt om och skapat nya möjligheter nu när coronasmittan gör att vi inte kan träffas fysiskt. Bland annat har det funnits möjlighet att delta i webbmöten under våren. En som deltagit i mötena är göteborgslottan Ingegerd Hermond.

- Det är jättebra. Jag tillhör riskgruppen 70 plus och mötena är ett sätt för mig att hålla igång. Och man lär sig ju så mycket bra saker.

Svenska Lottakåren började redan för många år sedan med att skapa digitala stöd för organisationen. Först en webbsida, som efterhand har utvecklats så att kåren kan administrera sina medlemmar och ha en egen webbsida för att marknadsföra sina aktiviteter mot medlemmar och potentiella medlemmar.

Förändring kan upplevas som jobbigt men Ingegerd uppmanar oss att vara nyfikna.

- Jag är inte tekniskt begåvad men är tekniskt nyfiken. Jag tycker om teknik men vägrar låta mig översköljas av all teknik. Jag har till exempel tagit bort alla påminnelser i mobilen, jag vill bestämma själv när jag svarar. Det är lite roligt med teknik, hur saker och ting fungerar.

Ingegerd trycker också på att samhället i stort förändras och blir alltmer digitaliserad. Det är en fördel att hänga med och lära sig det nya anser hon.

- Jag ser vad man kan göra med det. Mycket av tekniken förenklar ju för oss, alltifrån hjulet och tills nu. Det förenklar och i många fall gör saker billigare. Man ska utnyttja möjligheten till förenklingar. Fundera snarare på vilka fördelar du kan få genom att ha lite kunskap om det digitala. Till exempel nu med isoleringen, att kunna se varandra när man ringer. Det blir ett tillfälle att piffa upp sig också, då blir i alla fall jag automatiskt lite uppiggad.

Det är inget att vara rädd för menar Ingegerd. Det kan inte hända så mycket och om något skulle hända så går det att rätta till. Ingegerds tips är att ta hjälp av en släkting eller gå till affären där man köpte saken.

- Jag kommer ihåg första webbmötet jag var med på och hade alla symbolerna på skärmen och så kunde jag trycka på de olika utan att störa någon annan och kom på massa saker ”aha, är det så här det fungerar”. Jag kommer själv på hur det fungerar genom att pröva och det är en väldigt upplyftande känsla.

Ingegerd är själv vad hon kallar digitalnyfiken. Det vill säga att om man är nyfiken då vill man själv lära sig och man söker kunskap utifrån sin egen önskan att pröva. Och är man nyfiken kan man också bli digitalmodig, vilket Ingegerd tycker vi ska sträva mot.

- Vi är ju människor som lever i en alltmer digital värld. Vi lottor ha ju alltid velat vara lite på framkant. Vi berömmer oss för det och då får vi leva upp till det. Vi får hjälpas åt tillsammans och så blir det ju något att skryta om i sällskapslivet ”jag var på en webbkonferens igår”!