Ellinor föddes in i Svenska Lottakåren

Hon fick följa med mamma Eva på kårmöten som liten bebis och i dag delar de engagemanget som lottor. Ellinor är ansvarig för Stockholms marinlottakårs sociala medier och Eva är rikslottachef.

Publicerad 26 maj 2024
Eva och Ellinor Nolsäter
Fotograf:
Privat

Efter att Ellinor flyttade hemifrån för några år sedan tycks ännu fler av samtalen med mamma Eva handla om Svenska Lottakårens verksamhet. Det blir lätt så eftersom båda brinner för frågorna.

– Det är lite som att ha en sparringpartner att prata med, säger Eva.

För Evas del började engagemanget i Lottakåren för ungefär 50 år sedan när hon som 11-åring blev introducerad till unglottorna av sin pappa.

– Min pappa var reservofficer och tyckte det skulle vara en bra ungdomsaktivitet för mig på 70-talet. Så småningom blev jag unglottaledare och när jag var 16 år utbildade jag mig till stridsledningslotta i marinen. 

Eva berättar att hon var marinen trogen fram till att deras frivilligavtal togs bort någon gång på 90-talet. Då fortsatte hon att vara med i Svenska Lottakårens civila Stabspool och har efter det hunnit med en rad olika befattningar. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är hon rikslottachef.

Hon föddes in i verksamheten

1997 föddes dottern Ellinor. Hon skrattar lite och säger att det känns som att hon föddes in i Lottakåren.

– Mamma har suttit i lottaöverstyrelsen så länge jag kan minnas. Det har alltid varit mycket möten, kårstämmor och aktiviteter sen jag var pytteliten. Sen när jag blev tonåring tyckte mamma att jag skulle engagera mig ordentligt, säger Ellinor.

Hon anmälde sig till sitt första läger med unga lottor den sommaren hon skulle fylla 15. Ellinor beskriver hur hon växte av kursen, fick utmana sig själv och klarade mer än vad hon trott. Eva håller med och har liknande minnen från sin första kurs:

– Det bästa vara gemenskapen. Att få åka iväg tre veckor till Karlskrona utan mamma och pappa. Det var en höjdare och jag ringde inte ens hem. Du växer väldigt snabbt av en sån upplevelse, säger Eva och ler åt minnet.

Många möjligheter i Lottakåren

Av Lottakårens drygt 5 600 medlemmar runtom i landet har ungefär en femtedel ett avtal med Försvarsmakten eller en civil myndighet. Övriga är medlemmar som bidrar till samhällets beredskap på andra sätt.

– Det är unikt med ett så stort kvinnligt nätverk. Många andra Nato-länder tittar på Sveriges frivilliga försvarsorganisationer och tycker att det är inspirerande att vi finns, säger Eva. 

Både Ellinor och Eva har märkt av ett ökat engagemang för Lottakåren kopplat till det oroliga omvärldsläget. Som ansvarig för Stockholms marinlottakårs sociala medier kommer Ellinor i kontakt med flera kvinnor som vill engagera sig. 

– Vi får in frågor från tjejer som undrar hur de kan vara med och bidra. Vi har också märkt en ökning i antal medlemmar, säger Ellinor.

Eva fyller i och säger att den återinförda civilförsvarsplikten har gjort att allt fler yngre är intresserade av hur de kan stötta i händelse av kris eller krig. 

Full fart framåt

Framöver så är Ellinor sugen på att utbilda sig till instruktör för att få vara med och lotsa unga tjejer på deras resa inom Lottakåren.

– Jag funderar mycket på hur vi kan motivera de här unga tjejerna som kommer in och få dem att stanna kvar. De behöver få veta vilka kurser vi har och vilka möjligheter som finns, säger Ellinor.

En särskilt rolig grej på Evas bord just nu är planeringen inför höstens stora riksstämma.

– Lottakåren firar 100 år! Det ska vi fira med pompa och ståt. Vi har inte kunnat ses fysiskt på några år på grund av Covid men nu blir det bankett och utdelning av kungliga guldmedaljer, säger Eva.  

Till sist, vad vill ni säga till andra mammor och döttrar som är nyfikna på Lottakåren?

– Bara gör det, gå med! Du kan engagera dig på olika nivåer, testa att gå en kurs, ett webbinarium eller bara vara medlem, säger Ellinor.

Eva håller med:
– Se till att utforska vad ni kan göra i organisationen, ni behöver inte göra samma sak. Grunden är att engagera sig och visa att man göra nytta. Tid och engagemang får gärna variera med åren.

Eva Nolsäter
Ålder: 66 år
Bor: Saltsjöbaden 
Gör: Rikslottachef och verksamhetsutvecklare på PostNord

Ellinor Nolsäter Sörensen 
Ålder: 26 år
Bor: Linköping
Gör: Ansvarig för Stockholms marinlottakårs sociala medier och säljare

Text: Emma Markovic