En bra ledare känner sig själv | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

En bra ledare känner sig själv

Deltagarna övar på samarbete.

Vill du bli bättre på att leda andra? Ja, då ska du lära känna dig själv bättre. Den två helger långa kursen Grundläggande ledarskap är till för att ge dig bättre självinsikt och på så sätt bli en bättre ledare.
– Man blir inte chef, det är inte det som är grejen. Men du kommer förstå vad ett gott ledarskap är och du kommer att förändras för alltid, säger kursdeltagaren Ingela Hjulfors Berg.

På kursen, som genomfördes förra våren, medverkade deltagare från Malmö i söder till Boden i norr, deltagare med olika bakgrund och i olika åldrar. Men ändå med någonting gemensamt: att de alla anmält sig frivilligt till kursen Grundläggande ledarskap, med målet att bli en bättre ledare.

– Det var som en röd tråd genom kursen, att man måste lära känna sig själv först innan man kan leda andra, säger kursdeltagaren Jasmine Skarpfors.

Med sina 22 år var hon yngst på kursen, men med ett långt medlemskap inom Svenska Blå Stjärnan bakom sig och lång erfarenhet inom frivilligverksamheten kände hon sig väl hemma i gruppen.

– Kursen är allmänbildande och meriterande oavsett ålder och yrke, eller om man befinner sig i en ledarroll. Det är bra att förstå hur ledaren tänker och varför man inte fungerar tillsammans med vissa människor. Om man vet varför så kan man leva med det eller jobba på det, säger Jasmine Skarpfors.

En helg med teori. En med praktik. Och med lite tid hemma emellan. För Lena Söderblom från Hofors i Gästrikland gav det månadslånga uppehållet mellan de två helgerna tid för reflektion.

– Det var skönt att få tiden hemma, att hamna i någon typ av normalitet ett tag, att få fundera och tänka. Det var tuffa långa dagar, och man jobbar så mycket med sig själv, säger hon.

För henne var kursen ett naturligt val. Genom sitt avtal sitter hon i en ledningsgrupp inom Motortransportenheten, MTE, och nu tänker hon skicka sina tre kollegor på samma utbildning.

– Kursen är grundläggande på så sätt att man får arbeta mycket utifrån sig själv, lära sig vilken typ av person man är. Den har gett mig mycket att reflektera över och jag har fått kunskap i att kunna leda andra på ett smidigare och enklare sätt, säger Lena Söderblom.

Teori och övningar blandades med fysisk aktivitet under utbildningen vid konferensanläggningen Älvkarleö herrgård som ligger strax söder om Gävle. Något som Jasmine Skarpfors gillade.

– Man fick gå ut och promenera och tänka efter. Inte bara sitta still i en sal och lyssna konstant, då är det svårt att ta till sig information, säger hon.

Tillsammans med deltagare från bland annat Försvarsutbildarna och Bilkåren fick hon lära känna sig själv bättre. Att det var deltagare från flera olika organisationer såg hon som något positivt:

– Då blir det en bredd i diskussionerna, med olika synvinklar. Jag tänker uppmuntra till mer samarbete mellan olika frivilligorganisationer, säger Jasmine Skarpfors.

Charlotte Brandts från Boden håller med. Innan kursen hade hon inte hört talas om några av de andra organisationerna och som ganska ny medlem inom Svenska Lottakåren tycker hon att det var roligt att höra hur andra frivilligorganisationer arbetar.

– Det var jätteroligt att träffa folk från andra organisationer och det är en trygghet att veta att det finns andra som också ställer upp om det händer något, säger hon.

Från kurs till verklighet

Efter avslutad kurs gick Ingela Hjulfors Berg direkt ut och använde sig av sina nya insikter. Under den stora stabsövningen Combined Joint Staff Exercise, CJSE, i Enköping arbetade hon som social mediaredaktör under elva dagar.

– Jag fick verkligen snabbt använda mig av kunskaperna från kursen, det här med vad som händer i olika grupper. Jag fattade direkt och kände att “aha, nu går vi igenom det här stadiet”, säger Ingela Hjulfors Berg.

Och för Richard Lindgren, som utbildar andra frivilliga inom miljö och hälsa, kommer de nya lärdomarna till användning när han själv håller i kurser.

– Vi gick igenom olika lärstilar och det har man nytta av när man ska utbilda andra. Nu känner jag mig bättre förberedd och man har nytta av det i sitt vanliga yrke också, säger Richard Lindgren.

Kursen var ett smörgåsbord med teorier om ledarskap och grupputveckling enligt honom. Men det som var mest intressant var gruppdynamiken:

– Grupprocesserna var jätteintressant, det här med att grupper befinner sig i olika stadier. Som ledare har kursen gett mig en ökad förståelse för att det blir som det blir ibland, vissa grupper fungerar bättre än andra, säger Richard Lindgren.

Att få lära sig om sina styrkor och svagheter, hur man själv reagerar i olika typer av grupper och vilken typ av inlärning man har, var både intressant men också lite jobbigt ibland, tycker Ingela Hjulfors Berg.

– Ingen lämnas helt oberörd. Det kan bitvis vara ganska smärtsamt, men det är det som är häftigt, det är då du utvecklas, om du vågar utmana dig själv. Och det ska man göra, hela livet, säger hon.

Fakta Grundläggande ledarskap

Svenska Lottakåren har på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, utvecklat konceptet på kursen Grundläggande ledarskap. Teori blandat med praktiska övningar där kursdeltagarna får en förståelse för gruppdynamik, hur man löser konflikter i grupp och skapar god samarbetsförmåga. Utbildningen riktar sig till de som har civila avtal där de leder andra. Utbildningen är uppdelad på två helger. Man behöver inte vara medlem i Svenska Lottakåren för att söka.

Text: Malin Borning