En låg tröskel till engagemanget

När Pernilla Nilsson gick med i Svenska Lottakåren för fyra år sedan visste hon inte riktigt vad hon ville göra i organisationen, men det militära intressen och viljan att engagera sig var självklart. Idag sitter hon i styrelsen i Stockholms flyglottakår och har dessutom en grundläggande soldatutbildning och ett deltagande i programmet Elitstyrkans Hemligheter innanför västen.

Publicerad 1 juni 2023
""
Fotograf:
Andreas Dybeck

- Jag tycker att Lottakåren är en helt fantastisk organisation med allt från unga till äldre personer och så många inspirerande kvinnor med väldigt häftiga berättelser, säger Pernilla.

Militären lockade

Att Pernilla valde att gå med i Svenska Lottakåren hade framför allt att göra med hennes stora intresse för militären. Efter att hon missat att göra värnplikten som ung var hon ute efter en organisation som passade både hennes värderingar och dröm om att ta sig in i Försvarsmakten.

- Jag har alltid varit väldigt intresserad av militären men hade ingen koppling till Lottakåren innan. En dag satt jag och sökte på frivilliga försvarsorganisationer och då dök den upp, och ambitionen, de starka kvinnorna och värderingarna lirade väldigt bra med mig, säger Pernilla.

Efter en tid som medlem valde Pernilla att ge sig in i styrelsearbete för att få större förståelse för hur organisationen fungerar. Nu ska hon snart lämna plats för nya styrelsemedlemmar och vad hon väljer att göra sedan är inte spikat, men att Lottakåren visade sig vara rätt val råder det inga tvivel om.

- Dels har jag fått en större förståelse för det vi går igenom just nu med krig, och förståelse för tyngden och innebörden. Men sen är det också ett jättefint nätverk av kvinnor med olika bakgrunder och erfarenheter som man kanske inte skulle stöta på annars, fortsätter hon.

Dejta Lottakåren

Pernilla är ett perfekt exempel på att man inte måste ha sina mål fastställda innan man går med i Lottakåren. Vissa vet precis vad de vill göra medan andra hittar sin väg under tidens gång och alla är precis lika välkomna, oavsett om man har siktet inställt på något specifikt eller bara vill doppa tårna.

- Tröskeln in är väldigt låg och alla är väldigt välkomnande, så är man lite halvintresserad tycker jag att man ska våga prova på och se det som att man dejtar lottakåren, skrattar Pernilla avslutningsvis.
 

Text: Lisa Karlberg, Bulldog Media Group