Ett första möte med den gröna världen | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Ett första möte med den gröna världen

Som medlem i en frivilligorganisation med ambitionen att skriva ett avtal med Försvarsmakten är den första utbildningen TFU-G (Totalförsvarsutbildning grund). Under Svenska Lottakårens frivilligskola på Revingehed har ett trettiotal killar och tjejer haft sitt första möte med den gröna världen

Även en TFU-GB har genomförts där eleverna har fått öva sitt ledarskap på TFU-G eleverna. Så här säger de själva:

Trots värme och tung packning så lyckades vi prestera till fullo och gav aldrig upp. Stående order var alltid: Drick mycket vatten! Här på Revingehed har vi lärt oss att ta ansvar, tänja på våra gränser och lära känna oss själva.

Eftersom det har varit så varmt har vi fått lära oss att ta ansvar för att upprätthålla en bra salt-, socker-, och vätskebalans. Många tejpade fötter, ömma axlar och trötta ben har tagit oss igenom olika uppgifter på Revingehed.

Vår resa började med att utrustningen hämtades ut och provades till. Efter en kort natt i kronans sängar började vapenutbildningen. AK4B för de flesta och Glock.88 för de som ska teckna avtal som hundförare och MC-ordonnanser. Säkerhet var nyckelordet. En hel dag spenderades på skjutbanan där vi fick öva patron ur, ladda och slutligen äntligen fick skjuta och försöka träffa tavlan på 30 meters avstånd.

En kväll hade vi sjukvårdstjänst då vi fick lära oss LABCDE och HLR som kan hjälpa oss i alla situationer i livet.

Och så var det dags att ge sig ut i fält. Det första vi gjorde var att maskera oss med ansiktsfärg och några satte även kvistar i hjälmen. Därefter skulle tältet resas vilket inte är helt rätt en sen kväll då alla är trötta. Men till slut stod tältet upprätt, latrinen var fixad, eldpostlistorna var gjorda och patrullerande post kunde gå ut, och vi kunde krypa ner i sovsäckarna och slappna av.

Andra dagen i fält spenderades på CBRN-banan där vi fick lära oss att släcka bränder av olika slag – även napalm – på en docka. Skyddsmaskerna tillpassades och iförda regnstället som dragits åt för att inget skulle komma innanför klev vi in i det tårgasfyllda rummet. Därefter blev det en efterlängtad fältdusch.

Vår tredje dag i fält rev vi förläggningen och städade upp efter oss. Varma och svettiga fick vi order om utrustning på vilket genererade en hel del suckande. Men instruktörerna hade en överraskning åt oss: vi skulle få åka bandvagn!