Filipstads lottakår firade 90 år | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Filipstads lottakår firade 90 år

Filipstads lottakår firade 90 år med buffé och guidad tur i Långban. Efter att kårchef Elisabeth Juhlin hade hälsat välkommen läste Inger Rööhs ”Lotta-erinran”.

Vi bjöds på en rejäl fika och rena rama reklamfilmen för Filipstads kommuns sevärdheter, som visades på Svens bio i härlig miljö, som följdes av att guiden Rosa tog med oss ut i gruvområdet, där hon berättade om kvinnors liv i och omkring gruvorna.

Jubileet firades med en buffé som bland annat innehåll rostbiff, som för övrigt var långbanssonen John Ericssons favoriträtt,  och följdes av kaffe i kanna och två gräddtårtor med frukt och bär på.

Kåren uppvaktades av riksöfrbundet och Kils lottakår, som deltog med tre av sina lottor. Två nya lottor fick sina lottabroscher och medlemmar tilldelades förtjänstnålar för att uppmärksamma de antal år de varit medlemmar.

Elisabeth Juhlin, kårchef seda 18 år, Inger Rööhs, sekreterare och Britt Seffel, kassör läste upp var sin del av återblicken över de 90 åren. De 80 första skrivna av Sonja Jageberg och de 10 senaste av Marianne Andersson.

En hemlig gäst dök upp lite oväntat. Hon sa sig vara född på Svenska lottans dag den 10 september redan 1800! Hon var dessutom född och uppväxt i huset, där restaurangen med hennes namn finns. Kort sagt: Anna Carolina Odhner född Ericsson – syster till Nils och John Ericsson, som har gjort visst avtryck i den infrastrukturella historien. Att Carolina och hennes mor försåg officerare och tjänstemän med mat på Göta kanal-bygget sätter inga spår i historieböckerna. Men Carolina fick sin uppskattning i söndags av de övriga lottorna.

Nu satsar vi mot 100 år 2028!
 

Text: Marianne Andersson, Filipstads lottakår
Foto: Berit Danielsson, Kils lottakår