Fokus på krisberedskap, demokrati och att stärka kvinnor

Sara har varit engagerad i Svenska Lottakåren i halva sitt liv och brinner för att stärka andra kvinnor. För två år sedan gick mamma Carina med i kåren och nu kan mor och dotter dela intresset och de viktiga frågorna med varandra.

Publicerad 26 maj 2024
Sara Karlsson Stjärnholm och Carina Stjärnholm
Fotograf:
Privat

Sara har varit lotta sedan tonåren och bjöd med sin mamma Carina på en ”Sköt dig själv”-kurs för två år sedan. Målet med kursen var att stärka sin hemberedskap och kunna ta hand om sig själv och sin familj vid kris eller krig. Efter kursen ville Carina lära sig mer och blev medlem.

När Sara kom i kontakt med Lottakåren för första gången var hon intresserad av det militära. Hon utbildade sig snabbt till stabsassistent och hade avtal med Hemvärnet i åtta år. Hon har även varit aktiv i styrelsen sen hon blev medlem.

– I dag är jag vice kårchef för Katrineholm Östra Vingåkers lottakår. Jag har också ansvar för Facebook och Instagram och är den som har första kontakten med nya medlemmar. Sen har jag tagit lite extra ansvar för föreläsningar som vi kan erbjuda när olika föreningar hör av sig, säger Sara.

Det kan vara till exempel pensions-, bostads-, eller hembygdsföreningar som vill att Lottakåren ska komma och hålla en föreläsning om hemberedskap.

– Jag gick med för att jag ville vara med i det gröna men är kvar eftersom jag tycker om de kvinnliga relationer man kan bygga. Det finns flera kvinnliga nätverk du kan knyta band till vid sidan av Lottakåren också, säger Sara.

Många olika aktiviteter att välja mellan

Carina förklarar att hon fastnade för gemenskapen i kåren och att få vara en del av ett stort kvinnligt nätverk som gör skillnad i samhället.

– Just nu fokuserar jag på att lära känna andra kvinnor. Jag har varit med på lite kåraktiviteter och gett krisinformation på marknader. Sen har jag blivit ledamot i styrelsen. Det är fint att jag kan tillbringa mer tid med Sara också, säger Carina.

– Ja, nu försöker jag peppa dig att ta med dina vänner på aktiviteter, lägger Sara till. Det är värdefullt att mamma har upptäckt det här på egen hand och själv kan se varför det är viktigt.

Carina säger att hon har tagit det långsamt som ny medlem. Hon vill få bättre koll på det teoretiska och lära sig mer om organisationen. Hon känner ingen förväntan på deltagande utan är med på det som känns kul. Senaste tiden har hon även känt att budskapet om demokrati blivit allt viktigare.

– Gemenskapen är en stor del, men just det här att vi kvinnor kan mer än vad vissa män kanske tror. Det är väldigt viktigt.

Sedan Carina gick med i styrelsen pratar mor och dotter mer strategier och hur de ska tänka i olika frågor som rör Lottakåren. Men de säger båda att de inte bara vill ses som lottor. Det måste få vara både och.

– Det skulle vara kul om min syster gick med igen. Hon var aktiv tidigare. Då kunde vi umgås alla tre i Lottakåren, skrattar Sara och Carina håller med. De får jobba långsamt med att få henne tillbaka.

Hon utbildar kollegor i krisberedskap

Sara jobbar som sjuksköterska på en akutmottagning till vardags och berättar att hon har stor nytta av sina kunskaper från Lottakåren i sitt yrkesliv.

– Vi pratar mycket om omvärldsläget på jobbet, vad innebär en krigsplacering och hur mycket vatten behöver jag ha hemma om det blir kris? Där kan jag bidra med kunskap och kompetens. Om jag kan få någon att bli intresserad av sin egen krisberedskap så är jag väldigt nöjd, säger Sara.

– Ja, när vi har stått på marknader och informerat så märker jag att det finns ett stort behov hos människor att prata om sin hemberedskap, lägger Carina till. 

Både Carina och Sara säger att det är ganska fullbokat i deras kalendrar men de ser till att göra tid för Lottakåren. Ingen behöver göra mer än den hinner eller vill. De är också duktiga på att hjälpa varandra i styrelsen. 

– Det här är min hobby och något som känns värdefullt. Jag vill verkligen vara en del av den här starka kvinnoorganisationen. Det finns så mycket som pockar på ens uppmärksamhet och det kan vara svårt att räcka till. Jag har man och en liten son, men om jag har fokus på min familj och mina lottakompisar så räcker det för mig, säger Sara.

Hon berättar att hennes fyraåriga son är väl bekant med begreppet lotta. Men han kanske inte har förstått hela innebörden ännu.

– Han har följt med en gång och och tyckte det var jättekul. Det är många barn som har vuxit upp i Lottakåren och många som har barnbarn. Det är viktigt att även barnen får lära sig om krisberedskap, demokrati och föreningsverksamhet tidigt, säger Sara.

Carina Stjärnholm
Ålder: 52 år
Bor: Katrineholm 
Gör: Ledamot i Katrineholm Östra Vingåkers lottakår och administratör

Sara Karlsson Stjärnholm 
Ålder: 30 år
Bor: Katrineholm 
Gör: Vice kårchef och ansvarig för Katrineholm Östra Vingåkers lottakårs sociala medier och sjuksköterska

Text: Emma Markovic