Genom att bli fältkock får Jessica kombinera sitt matintresse och samhällsengagemang | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Genom att bli fältkock får Jessica kombinera sitt matintresse och samhällsengagemang

Laga mat till hundratals hungriga människor, utomhus och utan tillgång till kyl eller frys? Det är den typen av utmaningar som lockar Jessica Svensson. I sommar går hon Lottakårens utbildning till fältkock, där hon får kombinera två av sina stora intressen: Mat och samhällsfrågor.

I slutet av juli är det dags för Jessica Svensson att börja Svenska Lottakårens utbildning till fältkock i Karlskrona. Att hon valde fältkocksutbildningen grundar sig i ett stort intresse för mat, men framför allt att få engagera sig i Försvarsmakten, något hon siktat på ända sedan hon gick helgkursen Military Weekend 2016.

– Då kände jag på söndagen att jag inte ville åka hem, jag kände verkligen att den här världen passar mig ypperligt. Jag gillar allt som Försvarsmakten gör, deras arbetssätt, jag gillar det fyrkantiga, som kontrast till det jag gör på jobbet, säger Jessica som till vardags är handläggare på LO-distriktet i Mellansverige och även fritidspolitiker.

– När jag sedan gick med i Lottakåren för ett år sedan har jag hela tiden varit inställd på att utbilda mig vidare. Men jag vill vara ute, jag vill inte ha en kontorsstol till i mitt liv. Så genom att bli fältkock kan jag kombinera matintresset med att få vara ute och även göra en samhällsinsats.

Vill bidra till samhället både på jobbet och fritiden

Just att få vara med och göra en insats och vara del av något större är viktigt för Jessica Svensson. Det stora engagemanget för demokrati märks tydligt när hon pratar om varför hon vill engagera sig i Försvarsmakten.

– Hela mitt jobb går ut på att vara samhällsengagerad. Grunden till att jag tog tag i det här var alla bränder förra sommaren. Jag har många vänner i Hemvärnet, och då ville jag också bli organiserad och hjälpa till. Demokratin är fantastisk och kan jag då vara en del i arbetet med att försvara demokratin, fast på ett annat sätt än det jag gör i jobbet, då vill jag gärna vara det.

Många utmaningar, förväntningar – och en del frågetecken

För att vara fältkock krävs inte bara matlagningskunskaper och organisationsförmåga – det krävs också styrka för att kunna lyfta stora kokkärl, som grytor för 35 personer, och stora förpackningar med matvaror. Men Jessica ser främst andra utmaningar framför sig:

– En utmaning tror jag blir att laga mat utomhus i värme och rent hygieniskt hålla maten fräsch utan kylskåp eller frysar. Särskilt om det blir en lika torr och varm sommar som förra året. Det är ett jättestort ansvar att laga mat till så många och se till att alla mår bra och ingen blir magsjuk. Troligen får vi leveranser till utbildningen, men på övningar eller i skarpt läge vet jag inte hur det går till. Men någon före mig måste ju ha tänkt på det, så det blir spännande att se hur det funkar, skrattar Jessica.

att lära sig det rent praktiska, att hantera en kokvagn och laga mat till massor av hungriga soldater, ser Jessica fram emot att utöka sitt nätverk med de andra kursdeltagarna.

I november blir det ytterligare en utbildningsvecka i att vara fältkock på vintern. Efter utbildningen kommer Jessica att tilldelas en plats i sitt kompani, och kallas till regelbundna övningar.

– Jag vet ju inte hur det går till, men jag tänker mig att vi så småningom även får öva på att försvara vårt kök, göra skjutövningar och simulera skador och annat som kan hända förutom vår roll och vårt arbete som fältkockar.

Nu när sonen är 17 år är det betydligt enklare för Jessica att engagera sig och åka iväg på kurser och övningar.

– Ja, nu när han är större klarar han sig själv. Han är dessutom själv med i Hemvärnsungdom och har peppat mig väldigt mycket att göra det här, så det är extra roligt. Jag ser också fram emot att fortsätta engagera mig. Lottakåren har fantastiska ledarskapsutbildningar som jag vill gå. 

Länktips:

text: Eva Jönsson, Copyfabriken