Gränsöverskridande lottamöte | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Gränsöverskridande lottamöte

Det var 55 år sedan sist. Men så kom de då äntligen tillbaka på officiellt besök, de norska lottorna, hos lottorna i Jämtland. En helg i maj 2017 var sex lottor från Norge i Östersund för ett gränsöverskridande utbyte lottor emellan. Paulina Selling från Östersund-Frösö lottakår och GunnEva Bye från Trondheim Lotteforening är initiativtagare till träffarna, och det blir fler möten i framtiden, det är ett som är säkert.

Lottan Paulina Selling, Östersund-Frösö lottakår, hade planerat länge för helgen då de norska lottorna från Trondheim skulle komma till Sverige. Det hela började med en sommarskola i Revingehed 2016, där Paulina Selling och GunnEva Bye från Trondheim Lotteförening träffades, som i sin tur ledde till ett besök i Norge. Och nu var det alltså dags att anordna ett officiellt besök i Sverige, det första på 55 år.

– Jag och GunnEva har haft riktigt bra kontakt sedan vi sågs sist, Norge och Sverige har hälsat till varandra hela tiden. Det är historiskt det här, att de kommer hit för en formell träff. Det var några yngre lottor med också, och nu får de vara med från början och bygga upp det här, säger Paulina Selling.

Distriktslotte Gunn Eva Bye/Trøndelag heimevernsdistrikt Ksjt Thore Allan Grønning/Trøndelag heimevernsdistrikt Övlt Mikael Johansson/Chef Fältjägargruppen Paulina Selling/Östersund- Frösö Lottakår, FältjägarbataljonHelgen var full med aktiviteter. Under lördagen fick de norska lottorna vara med under Försvarsmaktens och Veteranernas dag i centrala Östersund. Försvarsmakten visade upp sig och Östersund-Frösö lottakår rekryterade och informerade, men även andra frivilligorganisationer fanns på plats.

– Innan dagens högtidlighållande för våra veteraner fick jag och GunnEva träffa landshövdingen och olika representanter från totalförsvaret. En representant från det norska hemvärnet var också där, säger Paulina Selling.

Tanken med de gränsöverskridande träffarna är kunskapsutbyte svenska och norska lottor emellan. Det finns gemensamma frågeställningar och utmaningar att lösa tillsammans:

– I det stora hela har vi en funktion att rekrytera personal, där har vi ett utbyte. Vi diskuterar och sedan tar vi med oss frågor hem och klurar på lösningar för oss båda. Vi lär av varandra hela tiden. Och det handlar om personlig utveckling också, säger Paulina Selling.

De svensk-norska lottamötena har uppmärksammats bland annat av Hemvärnet i de båda länderna och det har spridit sig i sociala medier:

– Att vi träffas så här synliggör vår verksamhet på ett helt annat sätt. Det här som vi har påbörjat, det är verkligen uppmärksammat. Hemvärnet vill att vi fortsätter med detta, och att vi bevarar det och utvecklar det, säger Paulina Selling.

Nu är planen att träffas regelbundet, minst en gång om året. Härnäst är det en aktivitetshelg i Norge. Men Paulina Selling planerar redan för en ny helg i Östersund för de norska lottorna under nästa år och har precis påbörjat en instruktörsutbildning.

– Jag tänker att vi börjar försiktigt, med lättare övningar där vi lär av varandra, och där man utvecklar sig själv som soldat i en internationell miljö, det är därför som jag har börjat utbilda mig till instruktör, säger Paulina Selling.

De båda lottakårerna må ligga i olika länder men det är inte så långt emellan, och det pågår redan ett utbildnings- och övningsutbyte inom Hemvärnet.

– Jag hoppas att det blir en mer naturlig del i framtiden, att vi lottor medverkar under varandras övningar. Och även utbildningar. Utbildningarna är ganska lika och vi förstår varandra, det skulle verkligen vara ett bra utbyte, säger Paulina Selling.

Text: Malin Borning
Bilden vid monumentet från vänster:

Distriktslotte Gunn Eva Bye/Trøndelag heimevernsdistrikt
Ksjt Thore Allan Grønning/Trøndelag heimevernsdistrikt
Övlt Mikael Johansson/Chef Fältjägargruppen
Paulina Selling/Östersund- Frösö Lottakår, Fältjägarbataljon

Norges Lotteforbund

Bildades den 19 mars 1928 av den pensionerade rektorn Jacobine Rye, då under namnet Norske kvinners frivillige verneplikt, efter inspiration av den finska organisationen Lotta Svärd. Under andra världskriget hade organisationen 53 föreningar med runt 16 000 medlemmar. 1943 tvångsupplöstes organisationen men återuppstod 1945, då med namnet Norges Lotteforbund. Organisationens Forbundsleder heter Line Raustein och idag finns det 25 lokala föreningar runt om i landet. Norges Lotteforbund är den enda frivilligorganisationen som arbetar tillsammans med det norska Hemvärnet.
Källa: www.lottene.no och Store Norske Leksikon.