Här kan du engagera dig på dina villkor | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Här kan du engagera dig på dina villkor

Ingegerd Hermond har varit lotta i 48 år. På bilden tillsammans med rikshemvärnschef Roland Ekenberg på Svenska Lottakårens riksstämma 2016.

Med 48 år bakom sig i Lottakåren är Ingegerd Hermond en riktig veteran, som har hunnit med många olika saker genom åren. Snart fyllda 75 år är hon fortfarande aktiv och ser Lottakåren som ett fantastiskt kvinnligt nätverk med en unik åldersmix, från tonåringar till den äldsta som är 103 år.

För Ingegerd Hermond väcktes intresset för Lottakåren när hon fick vara med på en övning i ”optisk luftbevakning” för Flygvapnet, i en central inne i ett berg.

– På den tiden fanns så kallade tornsvalor i hela Sverige, lottor och andra frivilliga som spanade efter flygplan och rapporterade in till en central. Där satt jag inne i berget och tog emot rapporter, berättar Ingegerd. Det var 1969 och sedan dess har hon fortsatt utbilda sig inom Lottakåren, bland annat till instruktör och även kurschef.

Roligt – men samtidigt på allvar

– Det som är roligt är att det aldrig är statiskt utan det utvecklas hela tiden med nya saker som man behöver sätta sig in i. Jag har också känt att även om det vi gör är väldigt roligt, är det allvarliga saker. Om något skulle hända, då vet vi vad vi ska göra.

Förutom känslan av att kunna göra en viktig insats har engagemanget i Lottakåren gett en betydelsefull personlig utveckling.

– När jag gick i skolan var det värsta jag visste att hålla ett anförande inför kamraterna. Det har helt försvunnit tack vare utbildningen till instruktur, säger Ingegerd som också känner igen den personliga utvecklingen i de unga tjejer som kommer nya till kåren.

– Jag har sett så många unga tjejer i 16–18 årsåldern som kommer med, hur de växer efter att ha varit på våra läger på Gotland, det tycker jag är fantastiskt. Många ungdomar som går med nu är också väldigt intresserade av den militära biten. Men det som är så bra är att åldern inte spelar någon roll. Det gör Lottarörelsen till ett stort och unikt kvinnligt nätverk, säger Ingegerd.

Möjligheter för alla åldrar och intressen

Förutom engagemanget som flyglotta och instruktör har Ingegerd blivit utbildningslotta i Göteborgs lottakår och medlemsrådgivare för hela Svenska Lottakåren. Där svarar hon på frågor och berättar vilka möjligheter som finns att engagera sig. Och det kan man göra oavsett ålder, poängterar hon. Man måste inte heller vara militärt intresserad utan kan engagera sig i krisberedskap.

– En av mina lottakompisar var 56 år när hon gick med och gick en militär utbildning. Man kan börja med att bli stödmedlem i en lottakår och delta i utflykter och föredrag. Vill man sedan engagera sig mer kan man utbilda sig inom den civila eller militära delen – eller bidra med sina kunskaper och erfarenheter i kårarbetet. Här finns verkligen alla möjligheter, oavsett vilken ålder du har.

Text: Eva Jönsson, Copyfabriken