I hetluften på UD | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

I hetluften på UD

Pernilla Walldie, stöttade oroliga svenskar under Libanonkriget 2006

Det var en slump att jag gick med i Lottakåren, men jag är verkligen glad för det. Jag har utvecklats som person och har nytta av mina utbildningar även i arbetslivet.

För ett antal år sedan lyssnade jag på radio och hörde en reklam från Lottakåren. Det lät spännande och jag gick in på hemsidan och anmälde mig till den första grundkursen. I början gick jag många kurser och idag har jag skrivit avtal både med armén och med hemvärnet.

Fick göra en riktig insats på UD

Sommaren 2006 bröt kriget åter ut i Libanon och många svenska medborgare var där för att hälsa på sina släktingar. Hizbollah hade attackerat Israel och alla svenska medborgare skulle flygas hem från Libanon. En kårchef inom Lottakåren skickade ut en förfrågan om det fanns någon som ville hjälpa till att svara i telefon och jag anmälde mig som frivillig. Jag satt på UD på kvällarna efter jobbet. Vi satt i sextimmarspass och svarade i telefon när oroliga ringde. Det var alla möjliga sorters samtal som kom. Vissa var släktingar i Sverige som var oroliga och ville veta hur anhöriga skulle ta sig hem. Andra ringde från Libanon och sa att det bombades utanför huset. Det var en märklig känsla att sitta här i Sverige och prata med dem. Ibland kände jag mig ganska maktlös, men det kändes bra att åtminstone kunna hänvisa till platser där människor kunde få hjälp. Många var tacksamma att bara att få prata med någon från Sverige, att få höra en svensk röst.

Tog emot svenska medborgare på Arlanda

I samband med att jag satt på UD frågade Röda Korset om det fanns några lottor som ville hjälpa till på Arlanda för att ta hand om de som flögs hem från Libanon. Det var många ledsna barn som kom. En av mina uppgifter blev att sitta och leka med dem och rita så att föräldrarna kunde vila och få lite avlastning. Det var fantastiskt att känna sig behövd och många var så tacksamma. Det kändes bra att hjälpa till, att göra en insats på riktigt. Efter varje pass på Arlanda satt vi som hade arbetat och pratade om vad som hänt under passet. Det var ett bra sätt att bearbeta sina tankar och känslor. Jag arbetade åtta timmar per pass på Arlanda så det blev inte mycket sömn under den tiden, men det var det värt.

Har nytta av utbildningarna

Fördelen med att vara med i Lottakåren är att de har många bra kurser som man kan ha nytta av både i arbets- och privatlivet. Jag har bland annat gått kurser i första förband, brandsäkerhet, konfliktlösning och i personlig utveckling. Att vara lotta är dessutom ett utmärkt sätt att träffa nya vänner och jag har fått ett stort nätverk. Många av mina bästa vänner har jag träffat inom Lottakåren.