”Jag hade stålsatt mig för att det skulle vara torrt och tråkigt”

Lina Sigurdh är en av deltagarna i Svenska Lottakårens mentorprogram, som inkluderar både styrelseutbildning och kontakt med en mentor. Lina har nu gått första delen i styrelseutbildningen, som var mycket roligare än hon hade förväntat sig. Vi fortsätter följa Linas resa där mentorn Ann-Christin Karlsson är ett värdefullt bollplank.

Publicerad 22 december 2023
""
Fotograf:
Michael Fousert, Unsplash

– De skrattade när jag sa det, men jag hade faktiskt stålsatt mig lite, och det menar jag på ett positivt sätt, för att det skulle vara en torr och tråkig helg. Men det var jätteroligt och givande, inte en tråkig stund, så jag blev väldigt positivt överraskad, berättar 24-åriga Lina Sigurdh.

Utbildningshelgen 24–26 november var uppdelad i olika block med fokus på grundläggande kunskaper om styrelsearbete i ideella organisationer. 

– Vi pratade om lottakåren och vårt uppdrag, dels som styrelse, dels i samhället. En del handlade om hur lottakårens årscykel ser ut, och på slutet fick vi även veta lite om valberedningens roll.

Just valberedningens uppgift och betydelse tycker både Lina och hennes mentor Ann-Christin Karlsson är något som ofta glöms bort eller underskattas. 

– Det är lätt att valberedningens arbete faller i glömska trots att det är jätteviktigt vilka som sitter där, för att få en styrelse som är bra sammansatt. Valberedningen ska följa upp under året vad som händer och måste vara uppdaterad, påpekar Ann-Christin. 

– Ja, det kändes väldigt nyttigt och relevant att ha pratat om det och höra vad valberedningen har för förväntningar på oss och tvärtom, hur det ska gå till och hur det inte ska gå till. Särskilt med tanke på att det snart är dags för valberedningen att föreslå en ny styrelse inför kårstämman, säger Lina Sigurdh som är relativt ny kassör i Uppsala lottakår.

Spännande tankeställare

Något som Lina uppskattade med styrelseutbildningen är den interaktiva metodiken med diskussioner i grupper där deltagarna får prata och hitta information, istället för att sitta och lyssna på föreläsningar. Linas beskrivning av arbetssättet upplever Ann-Christin är en förändring sedan tiden då hon själv utbildade sig och sedan blev kårchef.

– Även om grunderna är samma som de alltid har varit när det gäller poster, ansvarsfördelning och så vidare, är utbildningen mer fördjupad nu. Att diskutera i grupper är också en skillnad, förr var det en kursledare som stod och pratade. Nu jobbar man mer med att lära av varandra, säger Ann-Christin.

Lina berättar om en fråga som väckte mycket funderingar hos både henne och andra: 
– En av de första övningarna var att läsa i stadgarna och diskutera vilka vi är till för. Det var en tankeställare, för man pratar ju mycket i styrelsen om att rekrytera till Hemvärnet och stabsassistenter för länsstyrelser och Försvarsmakten. Det blir lätt att vi tänker att det är vår uppgift, men så är det ju inte riktigt, utan enligt stadgarna är vi till för ”kvinnor med intresse för försvars- och säkerhetsfrågor” – det är dessa vi riktar oss till. Så det var lite av en aha-upplevelse.

Mentorn Ann-Christin Karlsson håller med om att det kan bli väl mycket fokus på rekrytering.
    – Ja, det är en viktig fråga – hur mycket ska vi värva till andra organisationer?  Jag tycker det var jättebra att Lina reagerade på det och tog upp vårt grundläggande syfte. 

Ett annat intressant block handlade om mötesteknik och härskartekniker, det vill säga olika beteenden personer kan använda för att utöva makt. Det tycker Lina är en viktig kunskap att ha med sig för att både kunna upptäcka och hantera.*

– Vi pratade om vilken sorts personer man kan möta och hur man kan bli behandlad, det tyckte jag var väldigt intressant och spännande. Det var också nyttigt att höra andra berätta om den typen av upplevelser de haft i arbetslivet eller i någon annan styrelse, berättar Lina Sigurdh.

Ser fram emot nästa del

Del 2 i styrelseutbildningen hålls i slutet av januari 2024. För Lina Sigurdh känns den lite extra intressant eftersom den kommer att handla mer om ekonomi, årsredovisningar och bokslut.

– Det ser jag fram emot eftersom jag är kassör. Jag är väldigt glad över att kunna få stöd av Ann-Christin som har mycket erfarenhet och förmodligen har sett både bra och dåliga årsredovisningar och budgetar, säger Lina. 

Därför planerar de att ha en fysisk träff när bokslut och budgetarbete närmar sig, så att Lina ska vara så väl förberedd som möjligt. Ann-Christin flikar in att det inte bara handlar om att göra jobbet, utan även kunna förklara siffror och kostnader

– Det är viktigt att vara beredd på att det kommer frågor, som varför kostade det så mycket eller vart gick de pengarna, säger Ann-Christin.

Även om det kan kännas utmanande tycker både Lina och Ann-Christin att det är positivt om medlemmar ställer frågor och är engagerade.

– På en kårstämma är det bara trevligt om det kommer frågor så att inte 25–30 personer sitter tysta, säger Ann-Christin.

– Ja, det är ett hälsotecken om medlemmarna är uppmärksamma och nyfikna, det visar på engagemang, instämmer Lina som efter den första utbildningshelgen bara blivit mer ”taggad” på styrelsearbete, även om det är krävande.

– Du måste ha respekt för att det är ett åtagande som tar tid, och vara beredd på det. Men det är samtidigt en av de bästa möjligheterna du har att faktiskt göra förändringarna du vill se. Man kan göra mycket mer i en styrelse än som ”vanlig” funktionär eller medlem.

Detta är andra delen i vår serie där vi följer Lina Sigurdh och Ann-Christin Karlsson genom lottakårens mentorprogram. 
Första delen: Mentorprogrammet rustar framtidens lottor

* Begreppet härskartekniker myntades och beskrevs ursprungligen av den norska politikern och sociologiprofessorn Berit Ås. De fem härskarteknikerna hon beskrev har senare utökats till sju. Några av dem är osynliggörande, förlöjligande samt undanhållande av information.

Text: Eva Jönsson, Copyfabriken