Klarspråk i Sälen

Folk och Försvars årliga Rikskonferens 7-9 januari i Sälen samlade som vanligt en diger skara av försvars- och säkerhetsintresserade. Budskapet från stadsråden och myndighetsföreträdare var tydligt – vi måste förbereda oss mentalt på att det kan bli krig i Sverige.

Publicerad 19 januari 2024
Skog täckt i djup snö
Fotograf:
Tomas T, Unsplash

Rikslottachef Eva Nolsäter var Svenska Lottakårens representant på plats.

- Det var väldigt tydligt från alla på plats att det är allvar, vi måste alla förbereda oss på att göra vår del och mentalt inse att det kan bli krig i Sverige.

Beskedet från Rikskonferensen toppade nyhetsrapporteringen från konferensen och skapade oro och många frågor hos allmänheten. 

- Det är så klart förståeligt att folk blir oroliga. Samtidigt har budskapet varit detsamma åtminstone sedan 2018 då MSB skickade ut broschyren Om krisen eller kriget kommer till alla hushåll. Men det tar ett tag innan det sjunker in, menar Eva.

Ett väpnat angrepp mot Sverige är inte nära förestående utan det viktiga är att vi inser att det allvarliga läget i vårt närområde påverkar oss och att det inte går att utesluta att Sverige i framtiden på något sätt blir involverad i en väpnad konflikt.

Ökat intresse för att bli medlem

Ministern för civilt försvar lyfte vid flera olika tillfällen frivilliga försvarsorganisationer som viktiga aktörer i uppbyggnaden av totalförsvaret. Det resulterade i att vi, Svenska Lottakåren, fick över 170 nya medlemmar under veckan efter Rikskonferensen.

- Jag välkomnar alla nya medlemmar, säger Eva. Jag är glad att fler och fler vill vara med och bidra till samhällets motståndskraft. Det finns många sätt att göra det på men det viktigaste är att just bli medlem.

Kunskap grunden för att vara förberedd

Vad kan vi göra då? Vi behöver vi tänkta till på vad vi själva och vår familj behöver för att klara oss upp till en vecka på egen hand utan tillgång till el, värme och vatten. Prata med din arbetsgivare om vad din arbetsplats roll är i händelse av höjd beredskap. Prata med grannarna om hur ni tillsamman kan stärka er gemensamma beredskap och inventera kunskaperna hos varandra. 

- Skaffa dig kunskap, tipsar Eva. Läs på, gå en kurs. Lär dig om vad som förväntas av dig i och med att vi har totalförsvarsplikt för alla mellan 16 och 70 år. Och lägg en plan för hur du stärker din egenberedskap, gör inte allt på en gång.

Även om risken för ett väpnat angrepp är litet så pågår påverkanskampanjer riktade mot Sverige. 

- Det är inte bara vår fysiska hemberedskap vi behöver, påpekar Eva. Vi behöver också rusta oss för att ha en demokratisk beredskap. Det vill säga att vi har kunskap och förståelse om vår demokratis fri- och rättigheter så vi kan stå upp för dem när de hotas. En viktig del i det är att ta del av samhällsdebatten och diskutera det som händer och fundera över vad det betyder, vem som säger det och vad de vill uppnå med det budskapet.

Vår moderna värld är sårbar. Vi är beroende av globala processer som vi själva inte styr över. När totalförsvaret nu byggs upp igen är det inte enbart det militära försvaret som behöver stärkas utan även det civila försvaret. 

Det civila samhället behöver fungera som vanligt så långt det är möjligt och därför är det viktigt att vi alla förstår vårt ansvar i totalförsvaret och är beredda att bidra på det sätt vi kan.

-  Att vara förberedd på en kris eller ett krig det är det vi lottor jobbar med varje dag. Vi skaffar oss kunskap och erfarenheter som gör att vi vet vad vi kan och ska bidra med, säger Eva. Vi har gjort det i 100 år och kommer fortsätta göra det. 

Svenska Lottakårens tips för att öka din egenberedskap

  • Tips på olika källor för kunskap (information, poddar, utbildningar)
  • Gå en utbildning. Vi erbjuder utbildning i både hemberedskap, hur du kan stärka din demokratiska beredskap samt kunskap och verktyg för att du ska kunna bilda dig en uppfattning i samhällsfrågor och kritiskt värdera nyheter och samhällsinformation.
  • Håll en utbildning själv. Vi erbjuder material som föreningar, arbetsplatser och andra kan använda fritt för att stärka sin kunskap om totalförsvaret och sin demokratiska beredskap.
  • Gå med i en frivillig försvarsorganisation. Svenska Lottakåren eller någon av de andra. Ditt medlemskap innebär en röst bland många som tydligt visar att vi kommer försvara Sverige.