Konsten att laga mat på en kokvagn | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Konsten att laga mat på en kokvagn

I 30-graders värme lär sig 10 tjejer och killar att laga mat på kokvagn 112 nere på P7’s motorområde

En grundlig genomgång på kokvagnen och tillhörande materiel inledde utbildningen. Steg för steg fick eleverna lära sig iordningställa kokvagnen och förstå hur lågtryckspannan fungerar. Efter genomgång av alla delar och hur brännaren fungerar var det tillslut dags att starta pannan för att pröva koka vatten. Eleverna har även börjat bereda mat och steka salt för att göra rent pannorna.

Hygien är väldigt viktigt när man handskas med mat vilket dag två fokuserades på, bland annat rutinerna runt hur en kokplats ska se ut för att på ett hygieniskt sätt kunna servera ett förband.

Att rena vatten prövade elverna också på, både i små och stora kvantiteter. Att sätta på filtret till vattenpumpen visade sig kräva mer än en elev. Och möjligheten att ge varandra en snabb kall dusch efter att ha pumpat vatten slarvades inte bort.