Korv à la Forssell i Karlskrona | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Korv à la Forssell i Karlskrona

Svenska Lottakårens frivilligskola på Försvarsmaktens Sjöstridsskola i Karlskrona har dragit igång. Här utbildas fältkockar och tjejer och killar som går sin grundkurs i militär tjänst, TFU. Och förra veckan hölls tjejlägret Trotsa Motståndet.

12 elever från hela landet går sin grundkurs för att bli fältkock. Det är två intensiva veckor där de lär sig grunderna i tjänstegrenen. En del elever har tidigare utbildning och erfarenhet av restaurangbranschen, andra är nyfikna på militärlivet och att få lära sig laga mat till många personer. Gemensamt har de intresset för matlagning och viljan att laga och servera hungriga militärer god och näringsrik mat.

Under utbildningen varvas teori med praktiska övningar och en viktig del är hygienen som Jörgen Nilsson, till vardags lärare vid Marinens Intendenturskola, instruerade eleverna i. Visste du att det på en normalt nedsmutsad hand finns 10 miljoner bakterier? Bland annat händerna är en av våra största smittspridare och att tvätta ordentligt med vanlig tvål och vatten räcker inte långt för att hålla bakterierna borta. Det är viktigt att hantera livsmedlen rätt så att soldaterna inte blir sjuka av maten.

Efter någon dag fick eleverna prova på att laga mat i skolköket, korv à la Forssell med pasta stod på menyn. Kastruller skramlade, glada tillrop hördes och lagom till utsatt tid hade alla lyckats laga en utmärkt korvgryta.

Den färdiglagade maten ställdes fram för att provsmakas och eleverna fick bedöma den:
”Mycket god kryddning”.
”Bra tuggmotstånd på pastan.”
”Lite för salt.”

Det var intressant att upptäcka att trots att alla hade samma råvaror och recept att följa, blev variationen på smak och konsistens ganska olika.