Kursen som får dig att växa – på höstlovet | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Kursen som får dig att växa – på höstlovet

Höstlovskurs på Älvkarleö herrgård.

På höstlovet, 1-4 november, kan du som är mellan 15-18 år gå vår nya kurs Demokrati och mänskliga rättigheter. Kursen är ett tillfälle för dig som vill pröva dina tankar och åsikter om vad som är viktigt att värna.

Demokrati och mänskliga rättigheter – smaka på de orden. För oss i Sverige kan de kännas som något självklart, något man inte ens behöver ägna en tanke – det bara finns där.

– Så är det också många tjejer som resonerar, säger Anna Katz, tf utbildningsansvarig på Svenska Lottakåren. Men när man börjar diskutera de här begreppen, fundera över vad de står för, så är det väldigt många som har åsikter.

Testa åsikterna

Syftet med kursen är dels att erbjuda unga tjejer en utbildning inom Lottakåren som inte i första hand är inriktad mot det militära. På den här kursen får tjejerna testa sina åsikter i en gemenskap, väga och värdera argument och av bara farten få en ny syn, på både sig själva och omvärlden. Genom att på så vis pröva var man själv står i förhållande till andra växer både självförtroendet och självkänslan.

– Det här är en ny typ av utbildning för Lottakåren, säger Anna Katz. Vi vill visa att vi satsar på alla unga tjejer, inte bara dem som redan har ett intresse för Försvarsmakten.

Som exempel på vad diskussionerna kan handla om tar Anna Katz upp skolan. Hur är det i skolan – får alla vara med på samma villkor? Har alla samma värde? För vems skull presterar man – sin egen eller någon annans? Är det bra eller dåligt? Varför har det blivit så? Hur kan man ändra på det som inte fungerar bra?

– Vi kommer att utgå från tjejernas egen vardag i alla diskussioner, betonar Anna Katz. Det är viktigt att deltagarna känner att det här är något som angår dem och som det är värt att engagera sig i.

Rollspel

Andra inslag i kursen är rollspel, som ställer deltagarna inför olika dilemman. Du som känner dig lockad av att få vara minister för en dag och vara den som bestämmer vad som ska göras, kommer att gilla den här kursen. Det ger en inblick i vad som krävs av en ledare, konsten att fatta beslut och stå för dem. Detta blir en grund att bygga på för den som vill gå vidare längs det spåret.

Du som tycker att det här låter spännande kan anmäla dig till höstens kurs Demokrati och mänskliga rättigheter. Du ska vara medlem, mellan 15 och 18 år, vara intresserad av omvärlden och frågor som handlar om mänskliga rättigheter – gärna ha åsikter, men framför allt vara beredd att diskutera dem med jämnåriga.

Kursen går den 1–4 november och det finns bara 16 platser, så det gäller att vara ute med anmälan i god tid! Mer information om kursen hittar du här, där du också kan anmäla dig direkt om du har ett konto i Svenska Lottakårens community.

Om du inte redan har registrerat ett konto hjälper vi dig så klart med det. Hör då av dig till Anna-Lena Bard Klauk, 08-666 10 92.