Ledningsstöd övar stabstjänst | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Ledningsstöd övar stabstjänst

I lördags kväll startade utbildningsövningen för de elever som går ledningsstöd, GBk stab och fältkock i Revingehed. GBk eleverna hade förberett hela dagen med hur upprättandet av staben skulle gå till och vilka beställningar som behövde göras på ”förrådet”.

Under kvällen upprättades en bataljonsstab och två kompanistaber i P7s skolhus. Sambandsmedlen i form av olika radioapparater, telefoner och kryptoapparater gjordes iordning och radio check utfördes för att säkerställa att alla kunde prata med alla på något sätt.

0600 söndag morgon drog spelgruppen igång scenariot och meddelandena började flöda in i staberna. Nu gällde det att ha ordning på alla papper vilket ansvarig i expeditionen hade stenkoll på.

Under de tre dygn utbildningsövningen pågår får ledningsstödseleverna pröva på att bemanna de olika sambandsmedel de fått utbildning på och att hålla koll på alla meddelanden som skickas in i och ut ur staben. Även kartan ska föras så att chefen lätt kan se hur läget är på egna förband och vad motståndaren har hittat på.

För att staben ska fungera övertiden gäller det att se till att all personal får mat och vila. Maten under två dygn lagade fältkockseleverna och utspisning skedde utanför skolhuset. Staberna bjöds på gröt till frukost, och till lunch och middag uppskattade rätter som kycklingwok och bruna bönor med fläsk.

Utbildningsövningen gör att eleverna får pröva på sina respektive tjänstegrenar i en realistisk miljö. Under övningen fick även TFU eleverna möjlighet att komma in och se vad en stab är och vad en stabsassistent arbetar med. De ska ju nu välja vilken tjänstegren de ska vidareutbilda sig inom. Kanske vi får se några av dem bland grytorna eller m-blanketter nästa år?