Livet som stabsassistent på VIKING 11 | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Livet som stabsassistent på VIKING 11

VIKING genomfördes under två veckor i april.

Ing-Marie, Katrin och Lisa är tre av de lottor som deltog på VIKING 11. De jobbade som stabsassistenter i G3 STEX på LCC (Land Component Command). Läs deras berättelse om vad jobbet som stabsassistent på en stor internationell övning kan innebära.

Vi vaknar av att en mobiltelefon skräller ilsket strax efter sex på morgonen. Vi ramlar ur våra sängar och fixar till oss. Vi är bara 5 stycken i ett logement för 9, så vi har det bra.

Frukosten väntar så vi skyndar oss till matsalen, 7.00. Kaffet är hett, starkt och svart. Vid 8.00 måste vi vara på plats i Assembly Hall, för CUB (Commanders Update Brief).

Viktigt med detaljer

Vi är tre i vår STEX-grupp och vi har alla har gått IntSAC, vilket är en stor fördel för att få förståelse för uppgifterna i en internationell stab. Att förstå vad de olika underavdelningarna gör är viktigt. Vår stabsplats har vi skapat utifrån vad vi tror kommer att behövas, och lite till.  Att försöka förutse behov är uppskattat, till exempel något så enkelt som bra pennor. En chef vill inte sitta med en trasig penna.

Högt tempo

Till en början är våra arbetsuppgifter lite oklara men efterhand har staben förstått vad vi kan.Vi sköter in-boxen åt ACOS och DACOS, Assistant Chief of Staff och Deputy Assistant Chief of Staff. Vi är behjälpliga vid olika typer av möten, vi tar anteckningar, sköter datautrustning och fixar en hel massa olika saker. Och det är högt tempo så vi stelnar inte till.

Det växlar mellan allvar och lättsamma stunder. Stämningen är trevlig och ofta på en hög nivå. En god sak är att våra chefer är väldigt bra. De lägger mycket tid på att vi ska förstå – och kunna hjälpa till på bästa sätt. Inga frågor är dumma.

Långa dagar

Vi äter i skift och dagarna kan bli långa. Eftersom vi har övningsdygn arbetar vi så länge cheferna behöver oss på plats. En del börjar redan vid sju och håller på till sena kvällen, en del går i skiftgång – andra börjar lite senare. Det finns inte mycket tid över för fritid men några kväller på mässen hinner vi med och en del fysisk träning också.

Vi har lärt oss mycket, både nice-to-know och sådant som kommer vara oss till god hjälp framåt.

Fotnot: LCC är den stab som koordinerar alla landförband och G3 är den avdelning som leder all aktiv verksamhet. STEX är sambandscentralen där all officiell information till/från staben passerar för att det ska finnas spårbarhet.