Lottor från Södermanland på resa till Tallinn | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Lottor från Södermanland på resa till Tallinn

En rekryteringsutbildning för funktionärer, arrangerad av FOS, blev samtidigt ett möte med Naiskodukaitse, estniska motsvarigheten till Svenska lottakåren. Elisabeth Olow berättar:

En helg i slutet av september tog vi, 6 lottor från Södermanland, båten till Tallinn. Resan inleddes redan i hamnen med en mycket inspirerande föreläsning av Niclas Nygren, Gävleborgsgruppen. På ett lättsamt och inspirerande sätt fick vi grunderna i hur man skall tänka runt rekrytering. Därefter kastade vi loss mot resans egentliga syfte – att träffa medlemmar från Naiskodukaitse.

Väl i hamn i Tallinn träffade vi Ave Proos, informationsansvarig på Naiskodukaitse. Vi fick en grundlig genomgång av hur deras organisation är uppbyggd. Kåren bildades ursprungligen redan 1927 men under andra världskriget förbjöds den av Sovjet och många medlemmar antingen avrättades eller fängslades. Idag är man uppe i nära 2100 medlemmar ur en befolkning på ungefär 1 300 000.

Inte förrän 1991 startade man om igen. Då fick man hjälp av lottor i både Sverige och Danmark. Svenska lottor och några Blå stjärnor var inbjudna att delta i ett ungdomsläger redan 1998.

Uppgifterna de har är i stort desamma som hos oss med stöd till hemvärnet. Man arbetar mycket med Säkerhet, Personlig utveckling, Ansvar, Bevara arv och tradition samt att Organisera sig som kvinna.

Centrala ledningen har en ordförande i Tallinn med 6 styrelseledamöter och ute i de 15 distrikten i landet finns i vart och ett en ordförande tillsammans med 4 ledamöter.

Man har fyra nivåer av medlemskap:
Aktiv (som skall vara estnisk medborgare och äldre än 18 år),
Junior (som skall vara estnisk medborgare och mellan 16 och 18 år),
Stödjande (behöver inte vara estnisk medborgare, vi kunde ha blivit stödjande medlemmar allasammans direkt),
Hedersmedlemmar.

Den utbildning som alla aktiva skall gå igenom är på 83 timmar (akademiska timmar om 45 minuter) och den skall genomföras inom två år.
Grundutbildningen innehåller: organisationskunskap, medicinsk träning, förplägnadstjänst, frundläggande militär utbildning.

Efter grunden kan man specialisera sig och engagera sig i något av följande spår: signattjänst, medicin, förplägnad, kultur, informaion, ungdomsverksamhet eller sport.

Det var en mycket lärorik sittning tillsammans med Ave Proos och Siiri Sepp, en av de sex ledamöterna i centrala styret. Mycket torra fakta, men vilket öde det landet haft.

Guiden som tog vid efter besöket hos Naiskodukaitse berättade att Estland varit ett eget land i totalt ca 30 år under de senaste århundradena. Då kan man förstå deras stolthet. En guidad tur i Tallinn var en resa genom många sekel, från Hansestaden Tallinn till de ryska betongförorterna. Det är en fantastisk liten stad som är väl värd ett besök.