Lottor: hjälp till att skapa trygghet

Just nu ser vi den värsta flyktingtragedin sedan andra världskriget. Miljoner människor är på väg från övergrepp och terror mot ett hopp om en bättre framtid för sig själv, sin familj, sina barn. Till en möjlighet att få känna sig säker från hot.

Publicerad 10 september 2015

Vi ser dem i media. Desperata tar de sig över medelhavet i överfulla båtar, försöker gömma sig i lastutrymmen på både båtar och lastbilar. Vandrar hundratals mil för att komma in i Europa.

Idag på Svenska Lottans dag uppmärksammar vi att vi sedan 1924 har arbetat för att skapa ett säkrare och tryggare samhälle. Ett samhälle baserat på demokrati och mänskliga rättigheter och människors lika värde. Det är grundvärderingar som vårt samhälle vilar på, och även vår organisation. Det är ämnen som vi särskilt lyft under det här året, både i utbildningar och i vår medlemstidning Lottanytt.

Nu ser vi återigen hur människor behöver hjälp att hitta trygghet i ett kaos.

När Finlands barn kom till Sverige under andra världskriget, då fanns vi lottor där och tog emot dem. En trygg famn mitt i det otrygga. När överlevande från koncentrationslägren kom till Sverige, då fanns vi lottor där och delade ut mat.

Vi kan alla hjälpa till på olika sätt för att visa medmänsklighet. Det viktiga är att vi går från tanke till handling och gör en insats.

Jag uppmanar dig som lotta att se dig omkring där du bor. Vilka behov finns i din stad eller kommun? Hur kan du bidra till att skapa trygghet?

Ett alternativ är självklart också att skänka pengar till de organisationer som finns på plats och hjälper.

Jag är stolt över att leda en organisation som har en stark historia av att hjälpa till och som jag vet fortsätter att göra det. Tillsammans blir den insats vi alla enskilt gör till något stort.

Så lottor, människor behöver vår hjälp. Nu är det dags för oss att återigen ge hjälp som ger trygghet. Att se individen och sträcka ut en hand till den som behöver det.

Barbro Isaksson
rikslottachef