Lottor i skarp insats stödjer släckningen av skogsbränderna | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Lottor i skarp insats stödjer släckningen av skogsbränderna

Foto: MSB, från skogsbranden i Västmanland 2014

Den extrema torkan har frestat på samhällets resurser och för att kunna genomföra verksamhet över tid har extra resurser kallats in. Under de månader som bränderna härjat har många lottor funnits på plats för att stötta i sina befattningar i Hemvärnet, FRG och via stabspoolen. Och det är inte över än.

Som professionellt frivilliga är vi lottor utbildade och övade för att vara förstärkningsresurser när samhället behöver oss. Det är varmt och svettigt och inte riktigt hur semesterplanerna såg ut men när samhället behöver oss då ställer vi upp. När bränderna härjar på så många platser och under så pass lång tid krävs att många delar av samhället löser uppgifter tillsammans.

Försvarsmakten med Hemvärnet har genomfört ett stort antal insatser och fortsätter stödja räddningstjänsten med släckning och efterkontroller. Många lottor har genom sitt hemvärnsavtal varit engagerade över hela landet. Tidningen Hemvärnet har bevakat insatserna under sommaren. På bland annat Västra Aros och Piteå lottakårers instagram berättar lottor om sina insatser.

På många håll har även Frivilliga resursgrupper, FRG, aktiverats och på Sollentuna lottakårs instagram berättar de om insatserna som deras medlemmar gör.

Det är inte enbart händer och fötter där det brinner som behövs utan även en hel del personal för att samordna insatsen. De som deltar ska ha någonstans att bo, de behöver mat och alla resurser, personal och utrustning, behöver planeras så de nyttjas på bästa sätt. Det är en hel del koordinering som krävs i de staber som upprättats för att leda brandbekämpningen.

Sedan några dagar tillbaka jobbar ett tio-tal stabslottor i Ljusdals kommun där Trafikverket och länsstyrelsen Gävleborg har begärt in stöd från Svenska Lottakårens civila stabspool. Trafikverket stödjer insatsen med sina bandvagnar. Lottorna på plats säkerställer bland annat att staben har koll på var bandvagnarna är och var personalen är så att de som ska jobba jobbar och de som ska vila vilar. Klassiskt stabsassistentarbete med andra ord - att hålla rätt på information så att den finns tillgänglig för beslutsfattare och når rätt person i rätt tid.

Att det är många olika kompetenser som behövs blir tydligt i och med de många olika frivilliga försvarsorganisationer som finns på plats vid insatsen i Ljusdal: Billkåren, Röda Korset, Frivilliga radioorganisationen, Criscom, Frivilliga Automobilkåren, Frivilliga motorcykelkåren, och Civilförsvarsförbundet.

Det de alla har gemensamt är att de gör skillnad på riktigt. Den kunskap det fått genom utbildning och övning får de nu använda skarpt för att stötta räddningstjänsten. De är professionellt frivilliga hjältar som när behovet finns är redo att göra en insats. 

Information om bränderna: