Lottor på Svenska Mästerskapet i AK4 | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Lottor på Svenska Mästerskapet i AK4

Under två dagar i Villingsberg har årets upplaga av AK4 SM pågått. Fem lottor från Skaraborgsgruppen deltog för första gången i ett skyttemästerskap. Men det visade sig att en lotta från Haparanda var den skarpaste skytten.

Dag ett sköts banskyttet där varje skjutlag skjuter två serier om 5 skott på 45 sekunder vardera och därefter två serier om 5 skott på 15 sekunder vardera. Ungefär 200 skyttar från hela landet deltog och utspridda över 13 skjutlag gick mycket tid till väntan. Vädret i form av spridda skurar utgjorde också en komplikation men med försvarsmaktens regnkläder på klarade sig de flesta relativt torra genom prövningen.

Rikshemvärnschefen övervakade tävlingen och ledde prisutdelningen på kvällen där bästa skyttar individuellt, per utbildningsgrupp och kompanilag hyllades. Ingen av tjejerna nådde prisplats även om Mio Öst blev bästa dam i fältet.

Dag två genomfördes fältskyttet där patruller om 12 personer gick en slinga på 4 km och sköt på 7 olika stationer. Storleken och formen på målen varierade liksom avståndet så det gällde att tänka till på vart man skulle sikta.

Bland de allra skarpaste skyttarna fanns Anna-Lena Haara, lotta från Haparanda, som knep tredjeplatsen. Det var hennes andra AK4 SM och träningen sedan dess gav nu resultat.

Tjejerna från Skaraborg, Ingela Johannsson, Linda Duell, Helen Persson, Mio Öst och Charlotta Edman, var efter de två dagarna nöjda och såg fram emot att börja träna inför nästa år då tävlingen går i Boden.

”Det var en väldigt nyttig erfarenhet”, sa Ingela. ”Och vi har haft väldigt kul.”

”Nu är det bara att träna inför nästa år. Målet är då att komma på prisplats”, sa Mio, ”Och vi ser fram emot att se ännu fler lottor på plats då.”