Lottor tar fighten för demokratin | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Lottor tar fighten för demokratin

Är Kina en demokrati? Vad är det som händer i Ukraina? Är kvinnan alltid offer? Frågorna är många i tider av ökad otrygghet, kriser och konflikter i vår omvärld. – Man måste hålla diskussionen levande, så att det inte går åt fel håll, säger Hilda Silvergran, deltagare på kursen Demokrati och mänskliga rättigheter.

Helgen den 6-8 mars träffades 17 lottor från hela Sverige för att ta tag i begrepp såsom diktatur, terrorism, krig och fred. Instruktör Ingela Uthorn Persson förklarar att kursen är ett smörgåsbord där deltagarna får en introduktion i demokrati och mänskliga rättigheter.

– När man börjar skrapa på ytan märker man att det är komplicerat, demokrati betyder olika för olika människor. Så vi började helgen med att ge deltagarna ett verktyg för att kunna arbeta med sig själva, säger hon.

Att känna efter vad man själv står för, och varför man gör det, stod i fokus under kursens första del. En inte alltid så lätt uppgift, men viktig, tycker deltagaren Hilda Silvergran.

– Jag måste känna mig själv och se mina egna värderingar för att kunna ta fighten om mänskliga rättigheter, säger hon.

För att förstå och kunna hänga med i allt som händer måste man ha kunskap, menar Ingela Uthorn Persson. Fakta och diskussioner blandades med övningar i syfte att få deltagarna att tänka till. Hilda Silvergran är 17 år och läser naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Hon tycker att utbildningen har gett henne nya glasögon, ett annat sätt att se på saker och ting.

– Det kan vara i skolan, på bussen eller på jobbet, Det gäller att ha tänket med sig, det är det som är det viktiga, säger hon.

Deltagarna fick bekanta sig med FN:s resolutioner och konventioner. Och även demokrati och mänskliga rättigheter i Sverige. Kursdeltagaren Sara Bjerregaard arbetar som administratör för ett politiskt parti och är politiskt aktiv. För henne är demokrati alltid aktuellt.

– Att jag är engagerad politiskt, det är ett sätt att jobba för demokratin, att man tror på den. Men vi jobbar på det hemma också, vi diskuterar och argumenterar, säger Sara Bjerregaard.

Att demokrati och mänskliga rättigheter upplevs olika och att det ser olika ut runt om i världen är något som deltagarna diskuterat under helgen.

– Man tänker när man läser om de mänskliga rättigheterna att “det är ju självklart”, för oss. Men sen inser man att det inte är självklart på alla ställen. Och det är inte självklart att vi kommer att ha det så heller om vi bara lutar oss tillbaka. Om vi inte blir medvetna kan vi förlora det, säger Hilda Silvergran.

Deltagarna tar med sig sina kunskaper och upplevelser hem för att sprida budskapet om till exempel FN:s resolution 1325, diskutera kvinnors situation i krig och berätta om vad varje enskild individ kan göra i samhället.

– Ibland känns det som om att det ändå inte hjälper, det jag gör, men det gör det ju. Och det känns som en ljusglimt att även den stora maskinen FN kan arbeta snabbt, säger Sara Bjerregaard.

Och det kanske fanns en tanke bakom att det var just helgen då den internationella kvinnodagen firades, den 8 mars, som kursen för lottorna hölls. I ett försök att stärka kvinnor.

– Man kan göra stor skillnad. Det kan handla om hur man uttrycker sig när man pratar eller om att våga ta den där diskussionen när man hör något som låter orättvist. För det börjar hos individen, säger Hilda Silvergran.