Mersmak på lottakåren efter insats på Arlanda

Margarita Sallinen gick med i Solna lottakår i början av 2020, och det dröjde inte länge förrän hon blev tillfrågad att medverka vid en insats på Arlanda flygplats i samband med corona-pandemin. Här gällde det att utgöra en väldigt annorlunda ”välkomstkommitté” för resenärer som nyss landat i Sverige.

Publicerad 22 april 2020

Margarita Sallinen är väl insatt i krishantering och säkerhetsfrågor eftersom hon studerar krigsvetenskap på Försvarshögskolan. När hon i höstas såg en Facebook-annons om Svenska Lottakårens heldagskurs ”Sköt dig själv” om krisberedskap, anmälde hon sig och fick dessutom med sig två vänner.

– Krisberedskap har alltid varit mitt intresse så jag tyckte att det lät intressant. I samband med kursen fick vi mer information om Lottakåren, så jag gick med i början av 2020. Jag gick dels för att lära mig mer om Försvarsmakten och de frivilliga försvarsorganisationerna, men även för att kunna hjälpa till och bidra med min kunskap.

När coronakrisen sedan kom fick Margarita ett mejl från en samordnare i Solna lottakår, som sökte frivilliga till Arlanda. Insatsen bestod i att dela ut information om coronaviruset till ankommande resenärer.

– I och med att vi har distansstudier nu och inte behöver vara på plats i skolan tänkte jag att jag kunde hjälpa till att sprida kunskap och information, berättar Margarita Sallinen.

Professionellt och säkert

Insatsen pågick under veckorna 12 och 13, och utfördes av Svenska Lottakåren i samarbete med Civilförsvarsförbundet. Margarita jobbade 6 av 14 dagar och blev imponerad av både organisationen och engagemanget.

– Det var otroligt professionellt och välorganiserat. Jag kände mig väldigt trygg eftersom vi hade avspärrningar så att ingen kunde komma nära, det fanns handskar, handsprit, och lappar på svenska och engelska. Samarbetet mellan Svenska Lottakåren och Civilförsvarsförbundet funkade jättebra och var väldigt trevligt också, berättar Margarita Sallinen.

Tillsammans med sina frivillig-kollegor stod Margarita i ankomsthallen i terminal 5. Uppgiften var att uppmuntra ankommande resenärer att komma fram och ta ett informationsblad från Folkhälsomyndigheten.

– Där fanns information om det nya coronaviruset, om symtom och framför allt tips om vad man ska göra för att undvika att både bli smittad själv och att smitta andra. Där fanns också viktiga telefonnummer och en qr-kod som man kunde skanna för att få upp information i realtid i sin telefon.

En ”debriefing” för resenärerna

Margarita tycker att responsen från resenärerna generellt var positiv, trots att många var besvikna efter en misslyckad, avbruten semester, kanske till och med då de varit tvingade till karantän på hotellet.

– Det var jättemånga som kom fram och responsen var mestadels positiv, trots att resenärerna såklart var trötta. Många ville prata om sina upplevelser utomlands och undrade vad som hände hemma i Sverige, om det var karantäntvång och så vidare. Många resenärer som kom hem från Spanien var väldigt skärrade över hur det varit där, och väldigt glada att vara hemma, även om det var en del som tyckte att det hade varit bättre med lite strängare regler, berättar Margarita.

På så sätt blev insatsen lite av en ”debriefing” för en del resenärer, menar hon:

– Ja, vi var ju deras första ”point of contact”, så det kändes som det fanns ett stort behov av att få prata av sig. Alla som deltog i insatsen var också fantastiskt tålmodiga inför alla frågor. Jag var väldigt positivt överraskad att alla tog insatsen på stort allvar och verkligen gjorde sitt jobb.

Siktar på Hemvärnet

Efter att som nybliven lotta redan ha deltagit i en insats vill Margarita Sallinen engagera sig mer. Men det får dröja tills hon är klar med sin master-uppsats som ska skrivas i höst.

– Under insatsen på Arlanda fick jag höra mycket från andra lottor som blivit stabsassistenter, gått GU-F-utbildningen* och som var väldigt uppmuntrande till att även jag skulle vidareutbilda mig. Jag är jätteintresserad av att gå med i Hemvärnet och bidra med min kunskap från Försvarshögskolan i framtiden. Jag kan dessvärre inte engagera mig heltid i Lottakåren och försvarsfrågor just nu då jag studerar. Men man får väldigt mycket möjligheter till utbildning bara av att vara med i Lottakåren, det tycker jag är helt fantastiskt!

* GU-F = Grundläggande soldatutbildning för frivilliga.

Text: Eva Jönsson, Copyfabriken