Möt tjejer som törs! | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Möt tjejer som törs!

Några av alla deltagare på sommarens militära utbildningar.

Åsa Lindestam, som är ordförande i Svenska Lottakårens riksförbund, besökte i somras våra utbildningar i Karlskrona och blev imponerad. Läs hennes berättelse här.

Jag fick en inbjudan att besöka en utbildning för ungdomar att ”prova på” det tuffare livet… Eftersom jag är nyfiken tackade jag ja, trots sensommarens värme på hemmaplan. Satte mig på tåget, flyget och i bilen och hamnade i Karlskrona. Vad skulle hända?

Som riksdagsledamot och som ordförande i Lottakårens riksförbund får jag uppleva många spännande saker. Den här dagen blev inget undantag. Vi startade efter genomgång med att besöka fältkockarna, ett gäng som stod ute på gården på Marinbasen i Karlskrona och snart skulle servera ett stort antal portioner gulaschsoppa med smörgås till hungriga kamrater. Visserligen en övning men absolut på riktigt. Inte bara de som gick kockutbildning skulle ha mat, andra utbildningar skulle också äta här och även den nya utbildningen, GMU, skulle få levererat mat ut i skogen där de höll till.

Utbildning på hög nivå

Som lotta kan alla få utbildning på mycket hög nivå. Alla måste gå den grundläggande utbildningen GU-F, som innebär en 14-dagars period med högt tempo. Grundkrav är att man ska kunna springa 3 km på 18 min eller mindre. I utbildningen ingår sjukvård, vapentjänst, skyddstjänst, fälttjänst varvat med teori. Värdegrunden diskuteras djupt och finns som en röd tråd i hela utbildningen.

Dagen jag var där fick deltagarna öva framryckning fullt utrustade med allt. Dels lärde de sig att ta kommando i grupp, men även att ta sig fram i terräng krypande, ålande och kamouflerade i terrängens utseende. Alla hade sovit ute den natten, de hade turats om att vara eldvakt och några hade sovit bra. De kom från hela Sverige och kände inte varandra innan de träffades.

Huvuddelen av gruppen var tjejer! Unga flickor som såg ut att njuta av att kladda ner ansiktet med grönfärg, krypa i diken och bära packning som väger enorma kilon! Så här långt hade kursen varat i 11 dagar. Självförtroendet lyste ur ögonen och inget berg var för högt för att bestigas!

Att sova ute i tält, att inte ha toalett och rinnande vatten, att få tvätta sig bakom en presenning, att öva, skratta, lyckas tillsammans i gruppen, ja det hade manat fram ett självförtroende jag önskar att alla ungdomar kunde få känna.

Dessutom var det här gratis…

Specialistkockar

Kvällen avslutades med möte tillsammans med ”specialkostarna”, ett gäng fältkockar som lärt sig hur mat lagas för att inkludera alla. Det betyder att även om du har allergi, är vegetarian, undviker viss mat av religiösa eller andra skäl, så finns möjligheten att laga mat som alla kan äta tillsammans.

Det gäller bara att ha kunskap, låta fantasin flöda, byta ut de produkter som man vill undvika och lägga till nya istället. Kvällen gav mersmak, både när det gäller alternativ kost och även samtalsupplevelsen.

Stort tack till alla för en mycket upplyftande och härlig dag!

Åsa Lindestam
Ordförande, Riksförbundet Sveriges lottakårer