När jag tog beslutet försvann rädslan

På grund av allt från pandemi till krig är det många som de senaste åren känt en vilja att hjälpa till och dra sitt strå till stacken. En av dem är Rebecka Gustafsson som länge varit intresserad av Försvarsmakten och haft ett klokt tänk kring egen hemberedskap men inte själv engagerat sig förrän hon förra året valde att gå med i Lottakåren.

Publicerad 1 augusti 2023
""
Fotograf:
Kevin Håveland, MEDIA4YOU

- Det blev plötsligt krig i Europa och då blev jag lite chockad och väldigt rädd, jag tror att alla kände att man drog lite efter andan. Det var då jag kände att jag var tvungen att göra någonting, säger Rebecka.

Att bara göra något

Bara två veckor efter att Rebecka skickat in medlemsavgiften visste hon att det var civil stabsassistent som gällde. Men när hon fattade beslutet att bli medlem visste hon bara att hon ville göra något för att hjälpa till, och om det enda hon kunde göra var att bli stödmedlem skulle det vara bra nog.

- När jag tog beslutet att gå med i Lottakåren försvann rädslan för jag kände att nu vet jag vad jag ska göra, jag vet hur jag kan hjälpa min familj och vara till hjälp för andra runt omkring mig. Det kändes som ett väldigt bra beslut, säger hon.

Idag har Rebecka hunnit gå den första utbildningen mot att bli civil stabsassistent och ser fram emot att fortsätta utmana sig själv och en dag kunna rycka in och hjälpa till där hon behövs.

- Som stabsassistent ska jag ha koll på all information som går in och ut, att den är riktig, hanteras korrekt och är lättillgänglig för andra i staben. Jag har alltid gillat att organisera och sortera och jag tror att det kan vara en fördel. Men det är mycket att ta in och den första utbildningen är väldigt intensiv, det är det tuffaste och roligaste jag gjort, fortsätter Rebecka.

Lära för sig själv

Rebecka blev medlem i Lottakåren i mars 2022 och gick första utbildningen till civil stabsassistent i april i år. Däremellan passade hon på att gå så många utbildningar som möjligt, bland annat inom ledarskap och hemberedskap, för att hålla gnistan vid liv.

- Jag har gått en hel uppsjö av onlineutbildningar. Jag tycker att det är jättekul att lära mig nya saker och jag vill bli så insatt som det bara går. Det händer saker hela tiden i Lottakåren, det är ständiga utbildningar och det finns alltid något nytt att lära sig, säger Rebecka avslutningsvis.

 

Text: Lisa Karlberg, Bulldog Media Group