När vardagen inte är som vanligt är det du som måste agera | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

När vardagen inte är som vanligt är det du som måste agera

Bild: MSB Bildbank

Vi vill alla leva i ett säkert och tryggt samhälle men vissa händelser rår vi inte på. Kriser och katastrofer kommer när de kommer. Utan förvarning via sms eller med andra signaler. Och när de kommer klarar sig inte samhället utan frivilliga insatser. Så enkelt är det. Det handlar inte OM det oväntade händer utan NÄR.

Just nu pågår den första nationella krisberedskapsveckan anordnad av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med kommunerna. Under veckan vill MSB få människor att börja reflektera över sina egna möjligheter att klara vardagen vid en allvarlig störning.

Tre av fyra personer anser att det är viktigt med egen krisberedskap enligt en undersökning gjord av MSB. Samtidigt uppger 40 procent av de tillfrågade att de inte vet hur man kan förbereda sig inför en samhällskris.

Vi lottor vet att man med små medel kan klara sig riktigt bra, riktigt länge.

Vi lottor vet att för att kunna vara förberedd behöver man utbildning och övning.

Vi lottor vet att utbildade och övade personer blir en resurs för samhället i händelse av en kris.

När vardagen vänds upp och ner bygger samhällets motståndskraft på att vi själva tar ansvar och att både du och jag ställer upp med frivilliga insatser. Det kan vara allt från att säkerställa att din familj och dina grannar klarar av några dygn utan el och värme till att utbilda dig för att förstärka en myndighet som t ex Jordbruksverket eller din egen kommun.

Som frivilliga resurser gör vi lottor en stor och viktig insats när en plötslig kris står för dörren. Vi är en del av samhällets beredskap och engagerade for att skapa ett säkrare och tryggare samhälle. För alla.

Barbro Isaksson, rikslottachefBarbro Isaksson
Rikslottachef