Ny kurs för underrättelsebefäl i hemvärnet | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Ny kurs för underrättelsebefäl i hemvärnet

Under årets frivilligskola pågår två pilotutbildningar, Underrättelsebefäl i Hemvärnet och Ledningsstöd HV. Eleverna som går underrättelsebefälskursen är eller kommer att bli placerade som underrättelsebefäl i en Hemvärnsbataljonsstab. Som underrättelsebefäl kommer de, tillsammans med de övriga stabsmedlemmarna, ta fram det underlag chefen behöver för att fatta ett bra beslut. Och för underrättelsebefälet är det fokus på motståndarens förmåga.

Under kursen får eleverna gå igenom hela planeringsprocessen för att se vilka produkter de är ansvariga att leverera. Eleverna har sammanfattat de första dagarna:

Fredagen den 1 juli ryckte vi 8 kursdeltagare in till underrättelsebefälsutbildning här ute på P7 på Revingehed i Skåne. Vi 4 tjejer och 4 killar, som kommer från Umeå i norr till Malmö i söder, blev glatt emottagna av kurschefen Mio Maria Öst.

Vi har redan fått upp ångan på kursen. Vi har hunnit med att fara ut i ”terränglådan” och applicera våra nya kunskaper på att ur ett plutonchefsperspektiv ta fram förslag på att skydda och bevaka ett objekt. Syftet med uppgiften var att vi genom detta skulle uppleva vilka behov och stöd som plutonchefen behöver ha från oss i underrättelsefunktionen för att kunna lösa sin uppgift.

Vi har duktiga och mycket kompetenta lärare och även alla kurskamrater har olika bakgrund och intressanta erfarenheter som ger oss mervärde. Syftet med utbildningen är att vi skall bli vassa och kompetenta underrättelsebefäl och ge våra hemma bataljoner en förstärkning för att kunna lösa sina uppgifter ännu bättre.