Ny lotta berättar om berikande ledarskapkurs | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Ny lotta berättar om berikande ledarskapkurs

En bra ledare föregår med gott exempel och leder som de lär.

Helena Olla Grimault är en ny lotta som i våras gick Svenska Lottakårens nya ledarskapsutbildning Introduktion till Försvarsmaktens ledarskap. Hon tyckte utbildningen var fantastisk, och delar här med sig av sina tankar. Missa inte att söka till utbildningen. Det finns platser kvar 2013.

"A journey of a thousand miles begins with a single step."-Lao-tzu.

Jag är en ganska ny lotta och blev medlem lite av en slump. Det senaste året har jag börjat fundera över vem jag är, vem jag vill vara, vad som engagerar mig och vilka sammanhang jag vill vara delaktig i. Kalla det 40-årskris, eller första steget på väg mot framtiden, men jag har bestämt att jag vill engagera mig i något jag tror på, jag vill motivera andra, själv bli inspirerad och under tiden vill jag ha roligt!

Hittade Lottakåren

Min uppgradering inkluderar uppdatering av IT-kunskaper och tekniska färdigheter, så jag registrerade ett Twitter-konto och började surfa runt i sociala medier. Trillade så över Banar Reza, Mpower och Svenska Lottakåren och det ena ledde till det andra – jag sökte ny inspiration och tänkte att en frivilligorganisation måste innehålla positiva och engagerade människor, så jag registrerade mig som medlem. Jag gick med i slutet av 2012 och valde Stockholms flyglottakår eftersom de verkade erbjuda många spännande aktiviteter.

Nya infallsvinklar

Eftersom jag funderar mycket över ledarskap och påverkan anmälde jag mig till kursen Introduktion i Försvarsmaktens ledarskap på Såtenäs i våras. Jag tänkte att det skulle vara en bra start för att få insikt i både Svenska Lottakåren och vilka möjliga utbildningsvägar som finns av det smörgåsbord som erbjuds. Dessutom ville jag möta andra intresserade människor och hitta nya infallsvinklar.

Chef vs. ledare

Det visade sig att kursen var otroligt spännande och inspirerande, inte minst tack vare kursledarna som på ett initierat och ödmjukt sätt guidade oss igenom goda samtal, gruppdiskussioner och övningar. Vi talade mycket om ledaregenskaper, chef vs. ledare, Försvarsmaktens värdegrund, påverkan – både formell och informell - och vikten av att ledare föregår med gott exempel och leder som de lär!

Praktisk övning i gruppdynamik

Jag var verkligen imponerad av kursens upplägg, de otroligt duktiga, inspirerande och ypperligt föredömliga ledarna Ingela och Irene och av mina kurskamrater. Vi hade en fantastisk, kort och intensiv helg tillsammans och hann med oerhört mycket på den korta tiden – man skulle kunna kalla det en rent praktisk övning i gruppdynamik, något som vi naturligtvis också diskuterade. Organisation och kommunikation var ytterligare ämnen som vi berörde och vi hade ett teoretiskt pass med genomgång av forskning inom området.

Att leda utifrån trygghet

Vad jag tar med mig från kursen är en fortsatt nyfikenhet inför dessa komplexa frågor och viljan att ta steget fram och utveckla mig till en motiverande och trygg ledare. Jag hoppas även ha fått en bättre självkännedom. Att leda på ett gott sätt innebär att ha integritet och en grundtrygghet så man även kan hantera svåra situationer och konflikter (eller helst förstås förebygga dessa i vad mån möjligt).

Sist, men inte minst vill jag säga ett stort TACK för att jag fick möjlighet att delta i Introduktion i Försvarsmaktens ledarskap. Jag är helpeppad att fortsätta min upptäcktsfärd och jag kan verkligen varmt rekommendera alla som intresserar sig för dessa spännande frågor att gå kursen!

Länk till utbildningssidan.