Ökad självkänsla på Lottakårens tjejläger | Svenska Lottakåren
Hoppa till huvudinnehåll

Ökad självkänsla på Lottakårens tjejläger

Tumme upp för årets tjejläger på Fårö.

Det var varmt, det var tufft och det var svettigt. Men det var så värt det. – Shit, tänk att man kan få en bästa kompis efter bara några dagar! Ungefär så kan man enligt en av deltagarna sammanfatta Svenska Lottakårens tjejläger på Fårö i sommar.

Under fem intensiva dagar i juli, mitt i en sällan upplevd värmebölja, genomförde 20 unga, nyblivna lottor Lottakårens tjejläger ”Trotsa motståndet”. Den här gången var det Gotland och Fårö som stod värd för lägret.

– Trotsa motståndet handlar om att våga utmana sig själv och sina gränser, att våga ta för sig och växa som ung människa, säger Anna Katz, t.f. utbildningsansvarig på Svenska Lottakåren.

Äventyrsbana och rollspel

Och nog fick man testa gränserna. Deltagarna fick prova på att åka, och för den som vågade, själv köra motorcykel. En äventyrsbana bjöd på många utmaningar och brandsläcksövningen gav ett ordentligt adrenalinpåslag.

I rollspelet ”Minister för en dag” fick tjejerna lära sig mer om säkerhetspolitik genom att agera ministrar i den fiktiva Gröna havsregionen och fatta avgörande beslut kring allt från terrorhot till svältkatastrofer. På schemat stod också ett besök av Fryshusets United Sisters som bland annat pratade om självkänsla och hur man ökar sitt självförtroende.

Militärisk disciplin

Dagarna började redan klockan 06.00 på morgonen med väckning. Klockan 07.00 serverades frukosten och klockan 08.00 var det uppställning med efterföljande visitation på städning i rummen. Sedan följde en kvarts fysträning innan första utbildningspasset körde igång vid 08.30. Efter lunchen kördes pass nummer två, följt av middag och kvällsaktiviteter. Klockan 22.00 fick deltagarna gå tillbaka till sina rum och klockan 23.00 var det släckt och tyst.

– Jo, några undrade varför man inte kunde ta det lite lugnare, det var ju trots allt sommarlov, säger Therese Öström och skrattar. – Men de flesta hade ändå förväntat sig en viss disciplin och tyckte bara att det var kul.

Vågade ta plats

Therese var en av fyra instruktörer och det här var hennes andra tjejläger. Hon tror själv att konceptet med enbart tjejer på lägren är en bra idé.

– Genom att få ansvar bygger man sitt eget ansvar. Det är verkligen skitkul att se hur tjejerna vågar ta för sig och hur stark sammanhållningen i gruppen blir, säger hon. – Jag tror att de flesta tyckte det var skönt att det bara var tjejer där. Man vågar helt enkelt mer, vågar ta mer plats, lyfta fram varandra och växa.

Och hon själv då, vad får hon ut av att vara lägerledare?

– Det är verkligen superkul att träffa nya elever. Få av tjejerna kände varandra när vi kom till Fårö och när det var dags att åka hem grät nästan alla. Då vet man att man har gjort ett bra jobb som ledare, avslutar Therese med ett leende.

I augusti genomförs Lottakårens andra tjejläger för året i Karlskrona. Självklart hoppas vi kunna återkomma med fler läger även nästa år.